Sport

Voetballers UDIROS naar de zaterdag

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

De voetballers van UDIROS spelen komend seizoen op zaterdag. Een stap om de toekomst van de voetbaltak te waarborgen. Natuurlijk, het gaat met enige pijn in het hart vertelt Henk Kruizinga, voorzitter van de voetbalafdeling van de omnivereniging uit Nieuwehorne. “We bestaan 70 jaar en zijn altijd een echte zondagclub geweest. Daar zit een stuk emotie in, uiteraard. Maar we zien meer kansen op zaterdag.”

Het overgrote deel van de leden staat achter de keuze. “Het bestuur kende het dilemma al langer. Meer clubs maken deze overstap en wij hadden in de senioren nog amper aanwas van jeugd. In september is het idee al voorgelegd aan de algemene ledenvergadering.”

De ALV stemde in met verder onderzoek en daaruit bleek dat 80% van de leden geen bezwaar tegen voetballen op zaterdag heeft. “Voor de mensen die wel zondags willen spelen, bijvoorbeeld omdat ze alleen die dag kunnen, houden we ook een elftal op de been.” Bij handhaving dit seizoen in de vierde klasse, kan UDIROS volgend jaar op hetzelfde niveau instromen in de zondagcompetitie.

Kruizinga ziet mooie kansen. “In onze directe omgeving speelt alleen Heerenveense Boys op zaterdag. Door nu de stap te zetten, zijn we de eerste.” Bovendien kan de stap de saamhorigheid binnen de sportvereniging verder versterken. “Op zaterdag spelen ook alle jeugdteams en is er bovendien korfbal. Dat kan prachtige sportdagen op ons complex opleveren.”