Nieuws

Volgende stap Rinsma Nepal Foundation

Potlood Arend Waninge

De tweede verdieping op het naaiatelier in het Nepalese dorp Charpane is klaar en inmiddels ook geopend. Er zijn volop orders, dus is het nu zoeken naar geld om te investeren in extra naaimachines en andere inventaris.

Dick Beumer, bestuurslid van de Rinsma Nepal Foundation (RNF), was eind vorig jaar aanwezig bij de opening van de uitbreiding van het naaiatelier. “Dat was best nog even aanpoten. Drie dagen voor de opening waren bouwvakkers nog volop aan het werk. Het werk op de benedenverdieping moest wel gewoon doorgaan.” Het atelier had veel bestellingen van schooluniformen en trainingspakken voor de winter. “Met de uitbreiding van het vloeroppervlak zijn er nu ook meer naaimachines nodig. Op de verdieping komt een nieuw kantoor, een grote zaal voor extra naaimachines en een paar andere ruimtes met voorzieningen. We kunnen met de extra ruimte alles wat efficiënter inrichten.” De opening van de uitbreiding was een bescheiden feestje, vooral voor de Nepalese bestuursleden, de staf, de medewerksters, familie, vrienden, kennissen en buren.

Tijdens zijn reis bezocht Beumer ook alle tien omliggende dorpen. “De vrouwen vinden dat mooi, maar ik vind het ook belangrijk om te zien hoe het daar gaat. De tien dorpen verschillen allemaal. Met verschillende kastes en religies.” Beumer concludeert dat het overal ieder jaar een beetje beter gaat. Er is voldoende eten en de kinderen gaan naar school. Bovendien worden de huisjes opgeknapt en zijn er veel positieve neveneffecten. De vrouwen worden op latere leeftijd uitgehuwelijkt (van 16/17 naar 22/23 jaar) en krijgen ze meer inspraak, zelfvertrouwen, aanzien en respect. Het economische verkeer komt meer en meer op gang. Het geld gaat rollen en meer arme mensen verkrijgen werk en een eigen inkomen.

Op dit moment werken er 48 vrouwen in het naaiatelier. Daarnaast zijn er inmiddels 22 vrouwen opgeleid en staan nog eens 23 vrouwen klaar om met de opleiding te starten. “Er werken straks circa honderd vrouwen die allemaal een eigen inkomen verwerven. Ze staan te trappelen. Er zijn voldoende orders, allemaal voor de eigen markt. Naast schooluniformen gaat het om trainingspakken, T-shirts, polo’s en shirts voor hotels en restaurants, reisbureaus en sportverenigingen. Alles met de gewenste opdruk. Er is bovendien een eigen bank opgericht, waar de vrouwen kunnen sparen. Bij vertrek, verhuizing of huwelijk kunnen ze het gespaarde geld opnemen. Een aantal goed opgeleide vrouwen heeft een trapnaaimachine aangeschaft en kan daarmee kleding repareren en bijvoorbeeld ritsen vervangen. Zo kunnen ze ook in hun nieuwe woonomgeving weer geld verdienen. Werkneemsters kunnen bij de bank voordelig geld lenen. Tegen 5 procent rente, terwijl de bankrente 16 procent is. De rente-inkomsten gaan naar het project.

In 2018 kan het project verder worden afgebouwd. De tweede verdieping bestaat dan vooral uit een open kapconstructie, waar de vrouwen buiten kleding kunnen printen en drogen. Bij aanvang kreeg het project een microkrediet van 30.000 euro tegen 0 procent rente. Hierop is al 6.000 euro afgelost. Zodra het krediet helemaal is afgelost, staat het project helemaal onder verantwoordelijkheid van de Nepalese stichting/coöperatie. Het project is mogelijk gemaakt met geld van de Rinsma Nepal Foundation, Wilde Ganzen en hun donateurs, relaties en klanten.