Ondernemen

Voor Sytse horen beweging en voeding bij elkaar

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Hij is nog maar 23, maar al vier jaar ondernemer. Met zijn FSB-Academy wil Sytse Bosma uit Lippenhuizen de mensen die hij begeleidt fitter, sterker en beter maken. Door voeding en beweging te combineren. Want naast personal trainer is Sytse gediplomeerd diëtist.

De trainingshal van FSB-Academy aan de Molenwal in Gorredijk bood lang geleden onderdak aan een houthandel. Nu werken mensen zich er in het zweet. Op werkdagen staat Sytse Bosma al voor zeven uur ’s ochtends paraat voor mensen die de dag bewegend willen beginnen. Daarvoor gebruikt hij niet de standaard serie toestellen die in de gemiddelde sportschool is te vinden. “Der binne al twa sportskoallen op De Gordyk. Hjir komme folle minsken dy’t net fan in sportskoalle hâlde.” Sytse richt zich vooral op personal training, hij houdt van het een-op-een werken met mensen. “De persoanlike sfear fyn ik hiel belangryk.” Maar inventief als hij is, bedenkt Sytse voldoende afwisselende oefeningen om zijn klanten bezig te houden. Vorig jaar liet hij dat al zien door in coronatijd met zijn bakfiets op pad te gaan en zo mensen in huis achter het raam in beweging te krijgen.

Leefstijl

Als Sytse het over leefstijl heeft, dan gaat het over de combinatie van voeding en bewegen. “It is dy kombinaasje dy’t it súkses opleverje kin. Beweging en voeding fersterkje elkoar.” Deze combinatie was voor Sytse ook de trigger om na zijn CIOS-opleiding nog een opleiding Voeding en Diëtetiek te volgen. Nu hij ook die laatste opleiding heeft afgerond, richt hij zich fulltime op de verdere ontwikkeling van zijn Academy. Bij zijn voedingsadviezen komt Sytse overigens niet aan met allerlei shakes of andere exotische toestanden, zoals hij het noemt. “Ik gean foar de gewoane nuchtere Fryske benadering. Dat jout de measte kâns op súkses.” Het veranderen van leefstijl vraagt ook om geduld. Succes op korte termijn is volgens Sytse niet reëel. “Dat wurket noait. Je kinne wol snel kilo’s kwytreitsje, mar elk wit wol dat se der ek sa wer bykomme. Ik gean foar de lange termyn.”

En in het volhouden van de aanpak is de persoonlijke begeleiding een behoorlijke stok achter de deur. “As wy ôfprate, stean ik op dy persoan te wachtsjen. Dat soarget foar kontinuïteit, it is wat minder frijbliuwend, je sizze minder maklik ôf.” fsb-academy.nl

Tweewekelijkse tips

Sytse Bosma geeft de lezers van Sa! vanaf volgende week iedere twee weken een tip voor een gezonde leefstijl. Handige weetjes. Als eyeopener om eens over na te denken. Of als handigheidje om direct in de praktijk te brengen.

Delen