Nieuws

Vrijwillig laten opsluiten in Escape Room Plaza

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

In veel plaatsen is het groepsuitje naar de escape room alleen geschikt voor volwassenen. Escape Room Plaza, op het industrieterrein in Gorredijk, heeft echter ook een variant voor de jeugd. Al populair bij kinderfeestjes. “Verbazingwekkend wat de kinderen allemaal zelf ontdekken.”

Het is bijna vakantie, maar de kinderen die zich deze week melden bij Escape Room Plaza worden eerst nog een uurtje opgesloten in een klaslokaal. Vrijwillig. En ze zien het helemaal niet als een straf. Dit is een uitdaging. Een uur lang zoeken naar codes. Door slim na te denken en samen te werken komen ze steeds een stapje verder. Op weg naar weer een verrassing in een volgende ruimte. Hoogte- en breedtegraden, de plek van de planeten ten opzichte van de zon. Het zijn zomaar een paar onderwerpen die langskomen. “Veel meer gaan we natuurlijk niet vertellen, dan is de verrassing weg”, houdt eigenaar Ernst Pieter Bantema de geheimen geheim.

De kinderen hebben een uurtje om eruit te komen. “Dat is vaak voldoende. En anders begeleid ik ze wel naar de uitgang.” Vanuit de controlekamer houdt hij de groep nauwlettend in de gaten. Aan de muur veel kabels en regelkasten. De juiste codes schakelen magneten uit, waardoor er ineens dingen opengaan die eerste gesloten waren.

Met een walkietalkie houdt hij contact met de groep. “Wat zijn jullie nu aan het doen?”, is een vraag die als waarschuwing klinkt. Ze pakken het signaal goed op. Bantema: “We zijn nu twee jaar bezig. Dan weet je wel ongeveer waar je op moet letten.” Kinderen coacht hij door het programma. Volwassenen moeten zich maar zien te redden. “En dat is soms best lastig. De Cave, een verlaten mijn, is de laatst ingerichte escape room voor volwassenen. “Tot nu toe wist nog maar vijf procent van de bezoekers hieruit te komen.” De derde room is De Bar.

Bantema werkt nu aan De Verhoorkamer, de vierde creatie. “Mijn vrouw Douwina en ik bedenken het allemaal zelf. Douwina is van de puzzels, ik van de uitvoering.” Het is een bedrijfje naast de fulltimebaan die ze beiden hebben. “Je weet nooit of het een hype is of niet, daarom is het wel belangrijk steeds nieuwe dingen te bedenken. Inmiddels komen er maandelijks tussen de 20 en 30 groepen langs.” Het bezoek komt uit het hele land, via verschillende sites wisselen ze ervaringen uit. “Wij hebben goede reviews. Men houdt elkaar in de gaten.” Maar ook het bezoek uit de omgeving neemt toe. Personeelsfeestjes, familie-uitjes, vrijgezellenfeestjes. Alles komt langs.

Een groepje van acht meiden uit Heerenveen laat zich vrijdag aan het einde van de middag uitdagen. Een verjaardagsfeestje. De ouders kijken in de controlekamer mee met de meiden uit groep 8. Ze verbazen zich over de vindingrijkheid van de meisjes. Net voordat het uur verstreken is, zijn ze weer buiten. “Dit is leuk! Zijn er nog meer rooms?” Die zijn er wel, maar de tijd ontbreekt. Een volgend bezoek is in de maak.

Escape Room Plaza Gorredijk

Escape Room Plaza is op afspraak iedere dag geopend. Per spel zijn maximaal zes personen toegestaan. Grotere groepen kunnen meerdere kamers per keer boeken. Vanaf vier personen zijn de kosten 100 euro per kamer, inclusief consumptie. escaperoomplazagorredijk.nl

Delen