Nieuws

Vrijwilligers helpen op landgoed

Potlood Renske Woudstra

Gezamenlijk iets goeds doen voor de natuur en dat op de meest mooie plekjes van Nederland. Vorige week organiseerde Stichting Vobula een van haar kampeer- en werkweken in Beetsterzwaag.

Twintig vrijwilligers gingen aan de slag op de Liphústerheide, onderdeel van landgoed Harinxma State eigendom van Kyra Livia barones van Harinxma thoe Slooten en haar man Freddy graaf de Marchant et d’Ansembourg. André Leijssen uit Venray was één van de begeleiders van het kamp. “Het is echt de moeite waard om hier nog eens terug te komen. Ik had een heel ander idee van Friesland: groene weiden, sloten en zwartbonte koeien.” Verrassend vond hij dat de Liphústerheide een natte heide is. “Bij ons is heide verbonden met de grove den, hier met de berk omdat het zo vochtig is.” De vrijwilligers verwijderden talloze jonge berken. “In het bosperceel achter het landgoed in Beetsterzwaag hebben we een pad opgeschoond. Gevarieerde werkzaamheden dus.”

Vobula organiseert werkweken waarbij vrijwilligers particuliere eigenaren helpen bij kleinschalig maar arbeidsintensief werk om zo het waardevolle cultuurhistorisch landschap te behouden. “Voor veel van ons is het een vakantieweek. We vinden het leuk om in de natuur te werken. Het is goedkoop en je komt op mooie plekken.” Vaak gaan er hele gezinnen mee op kamp. In Beetsterzwaag was het kamp ingericht op het scoutingterrein naast Harinxma State. De oudste deelnemer was 79, de jongste 5 jaar.