Column

Wat doet opruimen met jou?

Potlood Jolanda Bergsma

Heb jij je huis, zolder, garage al helemaal opgeruimd? Spullen waar je niets meer mee doet weggegooid of op marktplaats gezet? Lekker voelt dat hè? Ineens heb je veel meer ruimte en overzicht. Wist je dat het ook goed is om af en toe je eigen hoofd op te ruimen? Ik deel hier het verhaal van Piet.

“Gek word ik ervan. Mijn gedachten gaan de hele dag door. Malen, piekeren, doemdenken. Zelf ’s nachts gaat het door. Daardoor sta ik ’s ochtends op met een gevoel of heb ik een hoofd vol watten.” Een verhaal uit de praktijk. En Piet is niet de enige die last heeft van een ‘vol hoofd’. Ik geef hem een groot vel papier en pen en vraag hem al zijn gedachten op te schrijven. Niet letten op je taalgebruik, vloeken mag, gooi alles er maar eens uit. Piet zit een kwartier te schrijven. Schaamt zich eigenlijk wel een beetje voor zijn woordkeuze. Maar als ik zeg dat ik daar niet zo snel van schrik gaat hij helemaal los. Dat lucht lekker op zeg! Daarna vraag ik Piet overal een kruis doorheen te zetten waar hij zich niet meer druk over wil maken. Fanatiek gaat hij krassen. Lippen op elkaar geperst. Het wordt Piet duidelijk dat hij zich druk maakt om dingen waar hij zich helemaal niet druk om hoeft te maken of wil maken. De zaken die overblijven gaan we de volgende sessie aanpakken. Stap voor stap.

Het opruimen van je hoofd, orde en structuur aanbrengen, prioriteren, geeft rust en ruimte. Ruimte die je kan gebruiken voor zaken die jij belangrijk vindt. Het geeft positieve energie. Vergelijk het maar met de zolder die je hebt opgeruimd en geragd. Pas dan kun je ‘m gaan schilderen en ombouwen tot het mooiste vertrek in je huis.

Jolanda Bergsma
Sintag Coaching & Advies
sintag.nl

Jolanda Bergsma is coach in persoonlijk leiderschap, bij stress en burn-out. Ze houdt praktijk in Jubbega.