Sport

Wat verwachten de korfbalclubs het zaalseizoen?

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De korfbalclubs in het verspreidingsgebied van Sa! willen zich weer van hun beste kant laten zien. Wat verwachten Oerterp/VKC, UDIROS, Kinea en Lintjo van de nieuwe competitie?

Oerterp/VKC
Eerste klasse

“Eerlijk gezegd hadden we iets meer van ons eerste deel van het veldseizoen verwacht”, zegt Jisse van der Schaaf, aanvoerder van Oerterp. “Het viel alleen te vaak net niet onze kant op. Dat gold vooral voor de wedstrijden waarin we vooraf dachten een goede kans te maken, zoals tegen De Wâlden en Hoogkerk.” Tegen Ritola en Drachten kregen de Ureterpers een flinke nederlaag te slikken. “Vooral tegen Drachten was dat vervelend natuurlijk.”

Toch begint Oerterp positief aan de zaal. “Drachten is de torenhoge favoriet. Verder hebben we weer dezelfde tegenstanders als op het veld en maken we prima kans om een lekker seizoen te draaien. We spelen met schotklok en dat is voor de meesten van ons nieuw, maar zo’n grote overgang is het ook niet meer. De praktijk leert dat je tegenwoordig toch al gauw binnen 25 seconden schiet. Als we een kans krijgen mogen we ook schieten, zo spelen we.”

Jisse zelf is dit seizoen weer terug na anderhalf jaar revalideren van een kruisbandblessure. “Ik heb bewust de tijd genomen. Ik ben nog niet helemaal waar ik wil zijn, maar het gaat steeds beter.” Echtgenote Jildou van der Schaaf-Slagmann ontbreekt ook nog bij Oerterp. Zij beviel eind oktober van hun tweede kindje. “Het kriebelt al wel weer bij Jildou, maar ze doet het rustig aan.”

UDIROS
Tweede klasse

Met Frank van der Veen, een ervaren kracht die overkwam van hoofdklasser SCO, kreeg de selectie van UDIROS een stevige impuls en dat sorteert effect, merkt Jelmer de Gries. “Sowieso hebben we een groep van twintig, dat is luxe.” Alles bij elkaar was het in de voorbereiding wel even zoeken naar de juiste samenstelling voor de ploeg uit Nieuwehorne.

UDIROS kwam het eerste deel van het veld goed door en begint na de zaal als koploper. “Al had het wel wat overtuigender gekund”, oordeelt Jelmer. “We creëren veel kansen, maar ons rendement is nog te laag. Als we dat verbeteren, kunnen we nog makkelijker gaan spelen.” Wat nog wel een dingetje kan zijn: er is wat blessureleed aan de kant van de dames. “Daardoor is het soms even puzzelen.”

In de zaal wil UDIROS meestrijden om de titel en volgens Jelmer is dat reëel. “Dat is ook onze doelstelling, al hebben we zeker een paar lastige tegenstanders die we van ons af moeten houden. Maar met het team dat we hebben, is het kampioenschap een realistisch doel.”

Kinea
Tweede klasse

Vorig seizoen draaide Kinea een heerlijk seizoen boven in de tweede klasse en daar mikt Fokje Gerritsma ook voor deze zaalcompetitie weer op. Al weet ze ook dat het niet makkelijk zal worden voor de Knypsters. Zeker ook omdat het eerste deel op het veld niet zo soepeltjes verliep. “We begonnen lekker met een overwinning op degradant Noordenveld, maar daar bleef het ook bij. We hadden moeite met de afronding en na twee nederlagen kreeg ook het zelfvertrouwen een tikje.”

Gelukkig werd tegen koploper ZKC’19 de stijgende lijn geëtaleerd, met slechts een nipt verlies. Daardoor rekent Fokje erop dat Kinea in de zaal goed voor de dag komt. “Die wedstrijd heeft vertrouwen gegeven aan onze jonge ploeg.” Plus dat in het totaalplaatje Kinea nog twee duels tegen hekkensluiter Koru tegoed heeft. Voldoende perspectief dus en geen reden voor paniek.

Kinea krijgt overigens in de zaal aardig wat kilometers te verstouwen in de tweede klasse, met uitwedstrijden tegen ploegen uit Enschede, Hengelo en Duiven. “Al zijn we dat inmiddels gewend, want we hebben ook een keer bij teams uit Noord-Holland gezeten. Maar gelukkig hebben we het altijd gezellig met elkaar.”

Lintjo
Vierde klasse

Voor Lintjo waren de druiven afgelopen seizoen zuur. De Berkopers vlogen er na een spannende ontknoping in de derde klasse toch uit en dus speelt de ploeg dit seizoen weer in de vierde klasse, op het laagste niveau. “Om een lang verhaal kort te maken: we hebben maar één doel en dat is terug naar de derde klasse”, vertelt Jacco Wouda. Dat is ook de doelstelling in de veldcompetitie trouwens, want ook daar liep het voor de zomer spaak bij Lintjo.

Inmiddels zijn Jacco en co daar goed bezig, met na zeven wedstrijden de koppositie in handen (6 zeges, 1 nederlaag en gemiddeld ruim 18 goals voor). “Maar je merkt wel duidelijk dat het korfbal in de vierde klasse veel fysieker is. Daar zullen we even doorheen moeten met zijn allen.” Kansen op de titel in de zaal zijn er zeker, verwacht Jacco, mede omdat Lintjo dezelfde zes tegenstanders als op het veld treft. “We gaan er dus voor.”