Nieuws

Weekendtip: Open monumentendag Beetsterzwaag

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Tijdens Open Monumentendag 2021 op zaterdag 11 september zijn meerdere historische gebouwen in Beetsterzwaag van 11.00 tot 17.00 uur open voor publiek. De gebouwen hebben allemaal een link met de families Lycklama à Nijeholt en Van Lynden.

Dorpskerk
De dorpskerk van Beetsterzwaag is een rijksmonument. De kerk is zaterdag (11.00-17.00 uur) geopend. Er zijn onder andere vijf schilderijen te zien uit de Van Lyndencollectie, oude grafstenen en een monumentale houten preekstoel. Naast de ingang is op het kerkhof de onlangs gerestaureerde graftrommel te zien. Pieter de Jong uit Drachten speelt om 16.00 uur op het orgel.

Grietenijhuis
Het voormalige Grietenijhuis (Hoofdstraat 17) is een rijksmonument. Het is nu het domein van Projectruimte Hoofdstraat 17 met daarin tot en met 19 september de expositie Art Verschuiving III. Er is werk te zien van onder andere Armando, Marlene Dumas, Henk Peeters, Eja Siepman van den Berg en Kees Verwey. Ook de beeldentuin achter het is huis is te bezichtigen van 11.00 tot 18.00 uur. projectruimte-hoofdstraat17.com

Tropische Kas
Het historische kassencomplex ligt in de overtuin van het Lycklamahûs. De druivenkas is al 150 jaar oud. Bij de kas worden tijdens Open Monumentendag (11.00-17.00 uur) plantjes en voorjaarsbolletjes verkocht.

Voormalige Armenhuis
Het voorhuis van Hoofdstraat 79 is gebouwd in 1854 ter nagedachtenis aan Ypckjen Hillegonda baronesse van Lynden, de jong overleden zuster van Reinhard van Lynden. De gevelsteen waarop dit vermeld staat is kortgeleden gerenoveerd.

Lycklamahûs
Het interieur van rijksmonument het Lycklamahûs is van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Op de begane grond onder andere de huidige trouwzaal van de gemeente Opsterland met daarin ook de schilderijen van Jan Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Ypckjen Hillegonda van Eysinga. In de hal is de stamboom van deze adellijke familie te zien.

Buitenexpositie Van Lyndens Erfenis

Sinds dit voorjaar is de tuin van Lyndenstein het decor van de buitenexpositie Van Lyndens Erfenis. Tachtig informatieve doeken, verdeeld over tien priëlen, vertellen het verhaal over Lyndenstein, de familie Van Lynden en over de bijzondere schilderijencollectie van Reinhard Boelens baron van Lynden en zijn vrouw Maria van Pallandt. Ze schonken de bijna negentig schilderijen eind 19e eeuw aan het nog jonge Rijksmuseum in Amsterdam. De overtuin van Lyndenstein is ontworpen door tuinarchitect Roodbaard.

 

 

Delen