Cultuur

Weekendtip: Sereen en formeel

Potlood Renske Woudstra

Van 12 september tot en met 4 oktober is de expositie ‘Sereen en formeel’ met werk van Yumiko Yoneda en Johan van der Veen te zien bij Kunstlokaal No8. De tentoonstelling nodigt uit tot aandachtig en geconcentreerd kijken: een verademing in een turbulente tijd. Yoneda plaatst haar beelden met afgewogen tussenruimten, personages in een compositie. Ze stralen rust uit, zijn introvert en toch open. De tekeningen en schilderijen van Van der Veen zijn krachtig en beheerst met wetmatigheden in vorm en lijn.

Yumiko Yoneda
1965, Matsue, Japan
Rijksuniversiteit Shimane, Matsue (Japan)
Jan van Eyck Academie, Maastricht
Woont en werkt in Den Haag
Sereen
Gegroepeerd in de ruimte kiezen de ronde vormen zachtaardig positie. Yumiko Yoneda plaatst haar beelden met afgewogen tussenruimten, personages in een compositie. Haar objecten vormt ze uit pretentieloos polystyreen, dat ze met de vingertoppen een tactiele huid geeft van gips en modelleerpasta. Rond en ovaal maar niet zuiver symmetrisch, zijn de witte of grijze sculpturen zowel delicaat als karaktervol. Ze stralen rust uit, zijn introvert en toch open.

Johan van der Veen
1950, Hoogeveen
Aki, Enschede
Woont en werkt in Hengelo
Formeel 
Krachtig en beheerst verbeelden de tekeningen en schilderijen wetmatigheden in vorm en lijn. In dit werk onderzoekt Johan van der Veen het vierkant en de cirkel. In deze twee tegengestelde en evenwichtige vormen doet hij subtiele ingrepen met gegevens die in deze vormen besloten liggen. Omtrek, diagonaal, diameter, hoeken en curves maar ook kanteling, verschuiving en perspectief gebruikt hij als compositorisch materiaal. Uit deze formele werkwijze ontstaan beelden die vanzelfsprekend en in zichzelf besloten zijn, en tegelijk zeer uitgesproken.

Wanneer: 12 september tot en met 4 oktober

Waar: Kunstlokaal No8, Schoterlandseweg 55, 8411XX Jubbega-Schurega, www.kunstlokaalno8.nl

Open: vrijdag, zaterdag en zondag (12.00-18.00 uur).