Cultuur

Weekendtip: SYB open tijdens Open Monumentendagen

Potlood Renske Woudstra

Het monumentale pand van Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag is zaterdag en zondag open tijdens Open Monumentendag. Er kan kennisgemaakt worden met Sissel Marie Tonn en haar project ‘Becoming a Sentinel Species’.

Zaterdag kan het werk van Sissel Marie Tonn bekeken worden. Zondag presenteert ze haar project Becoming a Sentinel Species als work-in-progress in een live desktop collage. Er wordt live gestreamd via deze link.

Eerder deze maand startte Sissel Marie Tonn haar residency in Kunsthuis SYB. In haar project ‘Becoming a Sentinel Species’ verkent ze het fenomeen microplastics, door het concept van ‘sentinel species’ (letterlijk: schildwachtsoorten, of dieren die worden gebruikt om veranderingen in de omgeving en mogelijke gevaren waar te nemen voordat mensen dat kunnen – in het Nederlands ook bekend als ‘kanaries in een kolenmijn’) opnieuw te formuleren.

Met het projectvoorstel ‘Becoming a Sentinel Species’ won Sissel eerder dit jaar de BAD-prijs (Bio Art and Design Award). Samen met een team van wetenschappers (Heather Leslie en Juan Garcia Vallejo van de Faculteit der Bètawetenschappen, VU) en dansers/choreografen werkt ze tussen augustus en december van dit jaar aan de uitvoering ervan. De uiteindelijke video-installatie wordt in december 2020 samen met het werk van de andere BAD-prijswinnaars tentoongesteld in MU, Eindhoven.

Wanneer: zaterdag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 13 september om 15.00 uur
Waar: Kunsthuis SYB, Hoofstraat 70 Beetsterzwaag