Ondernemen

Weer passende jas voor Slagerij Bouma

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Slagerij Bouma groeide groter door de jaren heen en dan moet je ook meegroeien met je productieruimte. Tijdens de Week van de Slager houdt de ambachtelijke slager in Ureterp op woensdag 15 mei een open dag, zodat iedereen deze nieuw aangebouwde ruimte kan bekijken.

In 1933 werd de slagerij aan de Weibuorren overgenomen door pake Bouma, inmiddels staan zijn kleinzoons, de neven Willem en Willem Bouma aan het roer. Veel is in die tijd veranderd, een paar dingen zijn nog precies als in de jaren dertig. “We brûke pakes resept foar de droege woarst. It ienige wat feroare is oan pake syn gehak is dat we minder sâlt brûke.”

Kant-en-klaarmaaltijden nemen een vlucht in de slagerij, evenals barbecue, catering en de kerstpakketten. “We meitsje alles safolle mooglik sels yn eigen keuken. Mei de nije produksjeromte rinne we mekoar no net mear yn it paad.” De nieuwe ruimte biedt dus meer armslag en is speciaal ingericht voor uitbenen, snijden, het draaien van gehakt en het maken van worst en ambachtelijke vleeswaren. De voormalige productieruimte is omgebouwd tot keuken voor de huisgemaakte maaltijden.

“Myn plak is yn de winkel, dat wikselje ik ôf mei slachter Auke Bijlsma. Hy fersoarget ek de maaltiden. We ha bewust keazen foar in wurkblok yn de winkel, minsken kinne dan sjen wat de slachter docht. En se ha in oansprekpunt.” Neef Willem werkt meestal in de nieuwe productieruimte, doet de inkoop en planning en bestiert de rokerij.

De slagerij van nu draait al lang niet meer om alleen het stukje vlees. “We ha no in totaaloanbod. Minsken wolle graach farieard ite, ek fegetarysk en der binne tal fan diëten. Se bin harren hieltyd mear bewust fan wat se ite, dêrom meitsje we ek hieltyd mear sels. En alles mei pure yngrediïnten.” Ooit begonnen met drie huisgemaakte stamppotschotels, is er nu keus uit tien tot twaalf maaltijden waaronder lasagne, nasi, minikrielschotel en elke week een special. Voor wie geen zin heeft om tijdens een feestje te redderen met hapjes, is er de elektrische pan met kleine hapjes naar keuze.

Wekelijks stookt neef Willem de rokerij op met vijf speciaal geselecteerde houtsoorten. Die rokerij is het historisch middelpunt van de slagerij. “Yn de jierren tachtich is alles sloopt, allinne de rokerij bleau stean. De nije winkel is dêr doe omhinne boud.” Nog altijd wordt hier op ambachtelijke wijze het spek en de droge worst gerookt, tegenwoordig aangevuld met kipfilet en ribjes. Door het ouderwets roken krijgt het vlees een unieke smaak. “Hiel oars as it fleis út de fabryk dêr’t faak rookaroma yn dien wurdt.” In eigen huis worden ook steeds meer vleeswaren gemaakt, zoals achterham, rollade, rosbief en runderrookvlees. “Foar dat lêste komme minsken apart werom, it is minder sâlt.”

Tijdens de open dag geven de slagers graag een impressie van hun werkzaamheden. Bezoekers krijgen een demonstratie van het snijwerk, er worden verse maaltijden bereid en hier en daar is het natuurlijk ook mogelijk om te proeven. slagerijboumaureterp.nl

Foto: Marten Aukes