Nieuws

Weg eindexamen, weg weekje Albufeira

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra Map Actueel: dossier Corona

De kans dat hij nu slaagt, schat Ran Faber (17) uit Jubbega veel hoger in nu het centraal landelijk eindexamen is afgelast. “Het scheelt veel stress en veel leren.” Hij staat er trouwens prima voor, grote kans dus dat hij eind dit schooljaar zijn atheneumdiploma op zak heeft.

Ran gaat naar locatie Fedde Schurer van OSG Sevenwolden in Heerenveen en koos voor het profiel Natuur & Techniek met keuzevakken economie en informatica. Voor het afnemen van de schoolexamens, Ran schat dat hij nog acht voor de boeg heeft, krijgt de school tijd tot begin juni. “Dat geeft wel meer tijd. Ik was al aan het studeren voor het eerste examen, Nederlands, maar dat heb ik nu even opgeschoven.” Zijn eerste afsluitend schoolexamen is al tweemaal uitgesteld. “Oorspronkelijk zou het vrijdag de 20ste zijn. Toen werd het vrijdag 27 maart maar nu is het weer uitgesteld.” Het is nog niet duidelijk wanneer de examens hervat worden.

“Ik sta er prima voor. Voor bepaalde vakken tellen de toetsen uit klas 4 al mee, ook uit klas 5 tellen er toetsen mee. En dit jaar in vwo6 zijn er ook schoolexamens geweest.” Normaliter vormen de schoolonderzoeken vijftig procent van het eindcijfer, de andere vijftig procent wordt bepaald door het centraal eindexamen. “Dat dat nu vervalt, vind ik eigenlijk wel prima.”

Nadelen zijn er ook. Ran zou met een clubje schoolvrienden de middelbare schooltijd afsluiten met een weekje vakantie in de Portugese badplaats Albufeira. Dat proberen ze nu te annuleren. En ook: “In april word ik 18. Het feest moeten we maar uitstellen.”