Nieuws

Weg is de eindexamenstress

“Ik moet het nu wel heel erg verpesten wil ik nog zakken.” Jente van der Weg (17) uit Gorredijk vindt het wel voordelig dat het centraal eindexamen is afgelast. “Het is nog een beetje onwerkelijk. Je werkt er drie jaar naar toe en opeens is het er niet meer.”

Jente zit in vwo6 van OSG Sevenwolden, locatie Fedde Schurer. “Ik sta er op zich goed voor. Ik heb een onvoldoende maar daarvoor heb ik voldoende compensatie.” Sommige toetsen die de leerlingen maakten in het vierde en vijfde jaar tellen mee voor het eindcijfer. “Er tellen nu iets meer vakken mee.”

De eindexamenstress is er nu wel af voor Jente. “In deze tijd van corona had ik de eindexamens moeten maken zonder training van school of een extern bureau. Dat vond ik lastig.” De toetsweek zou afgelopen vrijdag beginnen. “Nu is er meer tijd en dat is wel lekker. “Ik heb gehoord dat de mondelinge examens na 6 april zijn. Mijn enige mondelinge is Frans, dat gebeurt dan via Facetime.”

Onder de afstudeerkandidaten zoemt het, er zijn geruchten. “Ik hoorde dat ze het schriftelijk ook digitaal gaan doen. Dan vraag ik me af hoe ze dat willen doen. Je kunt dan toch gewoon tussendoor met je klasgenoten appen?”