Week van de duurzaamheid

Weggooien kan altijd nog

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Weggooien is zonde. Maar wat doe je met al die spullen die je kwijt wilt? Weggeven, vinden de zussen Rea (33) en Myrthe (29) Schilstra. Want hergebruik van goederen is duurzaam en goed voor het klimaat. Bovendien maak je met weggeven anderen blij.

Rea en Myrthe weten hoe het is om rond te komen van een klein budget. Myrthe: “We komen niet uit een rijk gezin. Moeder werd achtergelaten met drie pubers, we zijn opgegroeid met het motto: let op je beurs.” Zus Rea vult aan dat er wel wat te besteden was, maar een groot budget ontbrak. Ze werden lid van een Facebook-weggeefpagina in Drachten. Die groep was zo groot dat de gratis spullen vaak binnen een paar seconden weg waren. “Het waren best leuke spullen. Door de grote belangstelling werd het dan verloot, maar we zagen dat vaak dezelfde mensen de spullen kregen. Dat wilden we zelf anders doen”, vertelt Rea.

En toen dachten de zussen: waarom niet zelf een pagina maken voor Opsterland? Dat deden ze in 2014; de pagina heeft inmiddels ruim 2.400 leden. De Facebookgroep draagt de naam ‘Ik Geef Weg/Ruilen – Opsterland’, dus was er ook de mogelijkheid om spullen te ruilen. Rea: “Achteraf hebben we daar een beetje spijt van. Bij het aanbod dat er nu op gezet wordt, is bijna alles ruilen. Dan moet je er dus toch nog wat voor teruggeven. Een pak koffie of andere boodschapjes.” Myrthe: “Het was de bedoeling dat je kon ruilen met iets wat je toch ongebruikt in de kast had staan.”

Loten om leuke gratis spullen wordt bijna niet meer gedaan, merken de zussen. En dat was nou net een van de leukste onderdelen, zegt Rea. “Dat is het spel, de spanning, telkens kijken of je gewonnen hebt.” Bij de lancering van hun Facebookgroep plaatste Myrthe meteen veel overtollige eigen spullen online, ze vond het zonde om weg te gooien. In no time waren ze weg. “Het is mooi om spullen weg te geven of te ruilen. Dat je iemand anders er blij mee kunt maken.”

Tijdens hun opvoeding was het altijd op de kleintjes letten en eigenlijk zitten de zussen nu weer in een vergelijkbare situatie. Ze staan er alleen voor en proberen het hoofd boven water te houden. Rea: “Je waardeert het dan enorm als mensen je helpen.” Ze werkte lang op diverse afdelingen in de Jumbo en had twee jaar lang een kaaswinkel in Beetsterzwaag. Dat bleek niet haar ding. Inmiddels heeft Rea weer een drukke baan, maar een vetpot is het nog niet. Ze weet als geen ander hoe het is als mensen je helpen met spullen. “Je kunt het ook naar de kringloop brengen, maar het nadeel daarvan is dat andere mensen er dan weer voor moeten betalen.”

Myrthe begon acht jaar geleden een kapsalon aan huis, bij haar moeder in Beetsterzwaag. Moeder overleed vier jaar geleden, het huis werd verkocht en noodgedwongen werd Myrthe thuiskapster. Inmiddels woont ze in Heerenveen waar ze vijf dagen per week in een kapsalon werkt. “Spullen weggeven vind ik leuk, je maakt mensen blij. Maar ik houd zelf ook echt van tweedehands, het meeste hier in huis is tweedehands.” De boekenkast van gratis klinkers metselde ze zelf, oude kasten werden gepimpt en passen nu prima in de industriële look.

‘Weggooien kan altijd nog’

“Ik heb sowieso een hekel aan weggooien, dat zit niet in mijn systeem.” Ineke de Jong uit Beetsterzwaag geeft liever haar overtollige spullen gratis weg. De laatste jaren ruilt ze ook veel spullen voor boodschappen. “Daar maak ik dan een verrassingspakket voor kerst van. Voor mensen die niet naar de voedselbank kunnen, omdat ze net een tientje te veel in de maand hebben. Die vallen tussen wal en schip, hebben nooit iets leuks.” Het begon zo’n acht jaar geleden met de zegels voor boodschappenpakketten van supermarkt Plus. Met hulp van Facebookgebruikers plakte Ineke de spaarkaarten vol voor pakketten om weg te geven. “Het is hier soms net een pakhuis. Het kan me niet schelen waarvoor ik ruil, als het maar houdbare producten zijn.”

Weggeven en ruilen is ontzettend leuk om te doen, vindt Ineke. “Ik gebruik de Facebookpagina ‘Ik Geef Weg / Ruilen – Opsterland’ veel. Weggooien van spullen kan altijd nog. Zelf haal ik ook weleens wat op. Een stapel tijdschriften bijvoorbeeld. Die lees ik dan en geef ze vervolgens weer weg. Het is ontzettend leuk en er komen veel leuke reacties op. Mensen zijn zo blij als ze weer eens wat leuks hebben.”

Facebookpagina’s

Er zijn meer groepen actief op Facebook die goederen weggeven voor hergebruik. Enkele initiatieven in de regio:

Ik Geef Weg/Ruilen – Opsterland
Weggeefhoek Beetsterzwaag
Gratis in Gorredijk en omstreken
Ik geef weg-jubbega
Ik geef weg Gorredijk E.O
Ik geef weg Drachten – Ureterp e.o
Ik geef weg/zoekhoek Ureterp en omgeving

In de Week van de Duurzaamheid geeft de gemeente Opsterland extra aandacht aan onderwerpen die te maken hebben met energiebesparing, duurzaamheidsmaatregelen aan woningen en duurzamer leven. Op zes pagina’s besteedt de redactie van Sa! deze week in samenwerking met de gemeente Opsterland ook aandacht aan duurzame onderwerpen. Om te informeren, te inspireren en te motiveren.

In deze serie verder:

Energiecoaches inspireren dorpsgenoten

Praktische voorbeelden op Duurzame Huizenroute

Frisian Motors maakt emissieloze werkvoertuigen

Waterschaarste is voor Jippe Hoogeveen dagelijks werk

Jesse Russchen gebruikt restwarmte melk voor verwarming

Delen