Thema Gezonde sportomgeving

Weinig problemen met alcohol in sportkantines

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Sport en alcohol zijn niet de meest natuurlijke bondgenoten. Maar bij gezelligheid na de wedstrijd hoort voor veel mensen een biertje of een wijntje. Al lijken sommige kantines op een kleine kroeg waar de meters bier gretig aftrek vinden.

Alcohol stelt veel sportverenigingen en kantinebeheerders wel voor dilemma’s. Want hoe houd je als club grip en toezicht op het alcoholgebruik? Wat is je assortiment, wat doe je met de jeugd onder de 18 jaar, hoe spreek je de doordrinkers in je kantine aan? Sa! sprak vertegenwoordigers van drie verenigingen over hun ervaringen.

Voetbalvereniging ODV, Wijnjewoude

‘Niet altijd eenvoudig’

Thomas van der Lei, bestuurslid: “Ook bij ODV is een biertje na afloop van de wedstrijden heel gewoon, maar we houden zo streng mogelijk toezicht op de leeftijdslimiet van 18 jaar. Nee, dat is niet altijd eenvoudig. Van je eigen leden weet je vaak wel hoe oud ze zijn, maar de mensen van de tegenstanders ken je natuurlijk niet. Daar lopen ook bij seniorenteams wel eens jongens of meisjes tussen die jonger zijn dan 18 jaar.”

“Daarom instrueren we onze vrijwilligers om bij twijfel altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Onlangs zijn we geconfronteerd met een steekproef, waarbij iemand van 17 jaar op pad was gestuurd om te kijken of hij een biertje kon kopen. Gelukkig had de vrijwilliger achter de bar dat in de smiezen en kreeg de persoon in kwestie geen alcoholisch drankje. Ik weet eerlijk gezegd niet precies wat de sancties zijn als het wel een keer zou gebeuren, maar we doen hoe dan ook ons best om geen overtredingen te begaan. Ook niet per ongeluk, nee. Even vragen naar een identiteitsbewijs is ook zo gedaan natuurlijk. Dan weet je het zeker.”

“Bij jeugdwedstrijden op zaterdagochtend schenken we overigens sowieso geen alcohol. Pas in de rust van de wedstrijd van ons tweede team gaat de tap open. Dat is doorgaans rond 13.15 uur. En als het zondagteam voetbalt, is er pas na afloop van de wedstrijd alcohol verkrijgbaar. En beide dagen niet langer dan anderhalf uur na afloop van de laatste wedstrijd.”

Tennisclub Dúndelle, Bakkeveen

Bewustwording via cursus

Arjen Nieveen, kantinecommissie: “Bij ons hebben alle vrijwilligers in de kantine zoveel mogelijk een IVA-cursus gevolgd. Dat staat voor Instructie Verantwoord Alcohol schenken; daarmee proberen we mensen zo goed mogelijk bewust te maken van de regels die er gelden. We worden, ook omdat we een horecavergunning hebben, getoetst door onder andere de gemeente. En dan moet alles kloppen.”

“Wij zijn een kleine vereniging, in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 25 jaar is er eigenlijk een soort gat. Onze jeugdleden zijn hooguit 12, 13 jaar en die zijn nog niet echt bezig met stiekem alcohol drinken en dat soort zaken. Dat maakt het voor de kantinemedewerkers wel overzichtelijk natuurlijk. Wij zijn nog nooit in de situatie gekomen dat een minderjarige bier wil bestellen, voor zover ik weet. Maar desondanks letten we altijd goed op.”

“Op trainingsavonden is er overigens sowieso geen alcohol beschikbaar, en dat geldt ook voor de ochtenden dat er getennist wordt. Bovendien kan niet zomaar iedereen de kantine openen. Ons assortiment is ook beperkt tot alleen flesjes bier of een glaasje wijn.”

“Dat wij de zaken goed voor elkaar hebben is ook een gevolg van de verhuizing van een paar jaar geleden. Toen besloten we ons alcoholbeleid nog eens goed tegen het licht te houden en ervoor te zorgen dat we alles helemaal up-to-date hebben. Dat geeft een goed gevoel.”

Voetbalvereniging Oerterp, Ureterp

Afspraken met lokale horeca

Jan van Dijk, voorzitter: “Wij hebben weinig problemen met de mate van alcoholgebruik in onze kantine. Mensen weten zich doorgaans prima te gedragen en al onze vrijwilligers – zelf sta ik trouwens ook weleens achter de bar – houden zo goed mogelijk een oogje in het zeil. Geen drank onder 18 jaar; dat zit er heel goed in.”

“Onze ervaring is dat je controles er best goed uit kunt pikken, dus daar zijn we nog nooit mee in de problemen gekomen. Maar het is uiteraard goed dat ze er zijn. Aan de andere kant heb je met vrijwilligers te maken, dan is een foutje zomaar gemaakt. Iemand die op een druk moment besluit om spontaan even mee te helpen achter de bar en misschien wat minder scherp is; het kan natuurlijk een keertje gebeuren. Dat is niet te voorkomen.”

“De verhoging van de minimale leeftijd, een jaar of vijf geleden, van 16 naar 18 jaar is bij ons ook zonder problemen verlopen. Er was destijds veel publiciteit en dat hielp. En het is net als met het rookverbod; in het begin is het even wennen, maar al snel weet iedereen hoe het zit en accepteert dat ook.”

“Op zaterdag, onze senioren spelen pas op zondag, blijft de tap dicht totdat de laatste wedstrijd van de dag is afgelopen. En tot maximaal twee uur na afloop. Op zondag is dat overigens niet anders. Daar hebben we ook goede afspraken over met de lokale horeca. Die zijn hier ook sponsor, dus dat moet je ook goed met elkaar afstemmen.”