Sport

Werner Valk wint survivalrun Leeuwarden

Potlood Renske Woudstra

Vroeg in het seizoen heeft Werner Valk zijn eerste overwinning te pakken. Tijdens de eerste Friese survivalrun van dit jaar presteerden meerdere atleten van UDIROS Outdoor uit Nieuwehorne uitstekend. Met twee podiumplaatsen en vier top tien klasseringen in verschillende categorieën kijkt de club tevreden terug op deze frisse editie van de Bikkel Survivalrun in Leeuwarden.

Waar de afgelopen editie nog in het teken stond van de Culturele Hoofdstad 2018 met een parcours dwars door de Leeuwarder binnenstad, streek het survivalcircuit nu weer neer bij de thuisbasis van SV Leeuwarden aan de rand van de stad. Vroeg in de frisse ochtend ging de Korte Survivalrun van start met UDIROS Outdoor-topper Werner Valk. Hij pakte de leiding vanaf de start om deze niet meer af te staan en liep de concurrentie op 4 minuten achterstand. Valk liet hiermee zien dat hij na een aantal uitstapjes naar de Middellange en ook Lange Survivalrun nog altijd uitstekend uit de voeten kan op de korte afstand.

In de categorie JSC-C (10-11 jaar) lieten de zusjes Ritsema zich gelden. Claudette Ritsema, de jongste van de twee, maakte haar debuut in deze categorie en liep vanuit de tweede startgroep een ijzersterke race en pakte het brons. Solène Ritsema liep ook een heel goede race die haar een 7e plek opleverde, haar eerste top-10 klassering. Beide meiden trainen sinds de zomer in de speciale wedstrijdgroep van UDIROS Outdoor, onder leiding van de toplopers Werner Valk en Ydo de Vries. Er wordt hard en specifiek getraind en dat werpt zijn vruchten af.

Dat geldt ook voor Irene Groen uit Nijeberkoop. Zij traint ook in de jeugd wedstrijdgroep en loopt in de categorie 12-14 jaar. Zij pakte ook een top-10 klassering, een mooie 8ste plaats. Huib van der Veur, de man met een dubbel survivalpaspoort (hij traint ook bij SV Pauwenburg) pakte ondanks een buikgriep in de afgelopen week een knappe 6e plaats. Jongste deelnemer uit de wedstrijdgroep Sophie van Veldhuizen deed het heel knap in de categorie 8/9 jaar met een 5e plaats bij de meisjes.

Volgend weekend gaat het wedstrijdcircuit verder in Boerakker, met wederom veel atleten van UDIROS Outdoor aan de start. Op het programma staat dan onder andere het Nederlands Kampioenschap Middellange Survivalrun, waar de toppers Ydo de Vries, Werner Valk en Wouter Keuning een gooi naar het podium gaan doen. Daarnaast staat bijna de volledige jeugd wedstrijdploeg aan de start in de verschillende categorieën, net als een grote delegatie recreanten. Het grote doel is de stijgende lijn van dit seizoen verder door te trekken.