Nieuws

Wethouder bekijkt Wmo-taxi in de praktijk

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Donderdag reed wethouder Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen een ochtendje mee met taxivervoerder Arie Koopmans. Hij wilde van Wmo-pashouders zelf horen hoe de vrije taxikeuze bevalt. Emmie Kroes uit Jubbega sprak namens velen uit de Oosthoek: “It koe net better.”

Een jaar na het besluit van Heerenveen om niet langer het Wmo-vervoer aan een enkele vervoerder uit te besteden, wilde wethouder Zoetendal weleens meemaken hoe de vrije keus van de pashouders in de praktijk uitpakt. Logisch dat de wethouder bij Taxi Koopmans in de auto stapte. Het familiebedrijf uit Jubbega had destijds zwaar te lijden onder de aanbestedingspolitiek van de gemeente en moest door het wegvallen van de Wmo-ritten noodgedwongen twee medewerkers ontslaan. Daarnaast uitten de pashouders uit de Oosthoek massaal hun onvrede over het vervangend vervoer van Taxi Witteveen uit Lemmer, die niet kon tippen aan de vertrouwde service van Koopmans.

Gelijk

“De indrukken die ik vanmorgen heb opgedaan stemmen overeen met wat ik op de  gemeentesite teruglees”, zegt Zoetendal. “Pashouders kunnen daarop sinds kort niet alleen hun klachten over vervoerders kwijt, maar ook hun tevredenheid aangeven. Uit de Oosthoek komen een hoop positieve reacties.” Terugkijkend stelt de wethouder dan ook vast dat de koerswijziging juist is geweest. Ook uit de andere delen van de gemeente komen minder klachten nu de pashouders vrij kunnen kiezen. Hij ziet het gelijk van Heerenveen nog eens bevestigd in de trammelant die momenteel speelt bij Friese gemeenten die blijven vasthouden aan aanbesteding. Of de vrije taxikeuze de gemeente ook meer geld kost, kan Zoetendal nog niet helemaal overzien. “We zien wel enige stijging, maar er zijn ook weer meer pashouders bijgekomen.”

Met Taxi Koopmans gaat het ondertussen weer de goed kant op, beaamt de eigenaar. “Fan de 175 pashâlders út de Easthoeke makket njoggenennjoggentich persint gebrûk fan ús tjinsten. En ek yn it Hearrenfean dogge wy it goed. Us oandiel dêr nimt almar ta.” Om wat terug te doen voor de steun van zijn streekgenoten heeft de taxivervoerder een uitje georganiseerd voor de pashouders. “Mei ús touringcar gean wy freed nei AquaZoo ta.“