Nieuws

Wethouder Kooistra opent Fryske Media Ukkie Dagen

Potlood Arend Waninge

Wethouder Wietze Kooistra opende woensdag in Kinderopvang De Toverbal de Opsterlandse Fryske Media Ukkie dagen.

De Media Ukkie Dagen is een jaarlijkse terugkerende campagne van Mediawijzer.net. Doel is het ondersteunen van opvoeders en professionals bij de mediaopvoeding van kinderen van tot 7 jaar. In Opsterland staan de Media Ukkie Dagen dit jaar in het teken van Tomke en de Friese taal.  

Media krijgen een steeds grotere rol binnen gezinnen. Kinderen raken door felle kleuren en vrolijke geluiden meer en meer geboeid door de vele apps, spelletjes en televisie. Het feit dat ook ouders dagelijks intensief met media bezig zijn, maakt media voor kinderen nog interessanter. Daarnaast vormen media soms een prettig rustpunt in de hectiek van alle dag en zetten ouders hun kinderen even voor de televisie of laten ze spelen met een tablet of smartphone. Omgaan met de media is wel iets dat kinderen moeten leren. Opvoeders hebben veel vragen over waar je kinderen op deze jonge leeftijd wel en niet mee kennis laat maken. De Media Ukkie Dagen proberen hier antwoord op te geven.

Onderzoek naar de effecten van mediagebruik op kinderen van jonge leeftijd staat nog in de kinderschoenen. Wel is Miranda Hartgers van de Bibliotheken Zuid Oost Friesland bekend dat het gebruik van media door jonge kinderen niet altijd aansluit bij de ontwikkelingsfase van het kind. “Het brein van kinderen van 0 tot 2 jaar ontwikkelt zich vooral op basis van doorleefde ervaringen zoals aanraken, bewegen, voelen en proeven. Vaardigheden die kinderen alleen in  de ‘echte’ wereld op kunnen doen. Media lijken de rol van ouders en opvoeders hierin  nog niet te kunnen vervangen.”

De Media Ukkie Dagen zijn een samenwerking tussen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Timpaan Welzijn, Timpaan Kindercentra en Bibliotheken Zuidoost Fryslân in Opsterland.

www.mediaukkies.nl

www.cjgopsterland.nl.