Nieuws

Wijnjewoude wil supermarkt graag terug

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Inwoners van Wijnjewoude zien nog steeds toekomst voor een supermarkt in het eigen dorp. De voormalige supermarkt ging in juli vorig jaar in vlammen op, in september werd duidelijk dat de betrokken partijen de supermarkt niet weer opnieuw op wilden bouwen.

Al voor de brand was een werkgroep actief om de toekomst van een supermarkt in het dorp veilig te stellen. De werkgroep stuurde in november een enquête rond om in kaart te brengen wat het dorp verwacht van een supermarkt, wat er nodig is en wat men eventueel kan doen voor een supermarkt. Van de 826 verstuurde enquêtes kwamen er 446 ingevuld weer terug.

Van de respondenten vindt 85 procent het belangrijk tot heel belangrijk dat de supermarkt terugkeert in Wijnjewoude. Op de vraag welke boodschappen men dan in de supermarkt zou halen, reageerde circa 15 procent met ‘alle boodschappen’, ruim 60 procent met ‘een deel van de boodschappen’ en circa 30 procent ‘de vergeten boodschappen’. Circa 80 procent van de ondervraagden is bereid om voor de levensmiddelen in de lokale supermarkt ook iets meer te betalen. Iets minder dan de helft van de ondervraagden wil via crowdfunding meehelpen de herstart van een supermarkt te financieren.

Met de uitkomst van de enquête blijft de werkgroep optimistisch. “Dit is geen eenvoudige klus, maar we  hopen binnen niet al te lange tijd met concrete zaken te kunnen komen. Het is duidelijk dat de supermarkt door veel inwoners erg wordt gemist. Vanwege de contacten en de levendigheid die het brengt, de levensmiddelen natuurlijk en het PostNL-servicepunt.”