Nieuws

Wisseling van de wacht bij Kunstweekend Beetsterzwaag

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Eerst een overkoepelend thema bedenken, daarna borrelen de ideeën voor de invulling vanzelf op. Het begint met een paar losse ingevingen en vervolgens raakt de boel in de versnelling. Zo werkt het Kunstweekend, vertelt Aline Noordam. “Het onderwerp bepaalt de vorm. Dat maakt het elke keer weer anders.”

Het tweedaagse beeldendekunstfestival in Beetsterzwaag, dit jaar op 22 en 23 juni,  kent volgens Noordam maar één vastigheid: het decor. “De Hoofdstraat met links en rechts de overtuinen is onze expositieruimte. De reuring wijst de route.” Noordam vergeet daarbij zichzelf te noemen als vaste waarde. Met geestverwant Japke Weij stelde de oprichtster tien jaar lang het programma samen. De laatste edities trokken duizenden bezoekers naar Beetsterzwaag: Jeroen Bosch (2016), De Stijl (2017), en vorig jaar de imaginaire reis door de Culturele Hoofdstraat. Drie hoogtepunten op rij, een goed moment om het stokje door te geven, aldus Noordam. “Elk jaar begint Kunstweekend weer blanco. De opzet maakt het spannend en leuk om te doen, maar ook behoorlijk intensief. Na tien jaar wilden Japke en ik ook eens wat ruimte voor andere dingen.”

Natuur Centraal

De uitvoering ligt vanaf dit jaar in handen van Reinder Haakma, die met Noordam en Weij de drie vorige edities samenstelde. Een hele erfenis, geeft hij volmondig toe. “De crux van Kunstweekend zit in het bedenken van nieuwe invalshoeken en daar de juiste krachten bij mobiliseren. Dat kon Aline als geen ander.” Haakma vond niettemin in dorpsgenoten Hendrika Lageveen en Gerda Verbeek praktisch gezinde kunstliefhebbers om een nieuw driemanschap te vormen. Met elkaar bedacht het trio het thema Natuur Centraal. “Naar de mores van het Kunstweekend zetten we het thema neer in de breedste zin van het woord. Dus met schilderijen- en beeldenexposities, in gedichten, met performances en dans. Maar ook met nieuwe kunstuitingen als fotografie en film. Zo denken we na over een foto-expositie op verschillende plekken in het dorp waar je via de koptelefoon verhalen bij kunt beluisteren. Ook vertonen we de Belgische film Girl over een ballerina die gevangen zit in haar jongenslichaam: gender als onderdeel van de natuur.”

Talkshow en luistersessie

Het Filmhuis, vorig jaar populair onderdeel van Culturele Hoofdstraat, zet Kunstweekend voort. “Vonden we te mooi om te laten schieten, net als het literaire snacken. We zoeken nu Friese schrijvers en dichters die in alle verscheidenheid de natuur belichten.” Uit het een komt ook weer het ander voort. Zo leven er ideeën voor een talkshow met kunstenaars aan tafel, een openluchtworkshop voor amateurs en een luistersessie met louter vinyl. Het exacte programma laat nog even op zich wachten, aldus Haakma. Maar net als voorgaande jaren doet Revalidatie Friesland mee met een eigen tentoonstelling. En met de bestaande galeries in het dorp is de organisatie in gesprek over exposities die aansluiten op het thema Natuur Centraal.

Noordam, natuurlijk nog zijdelings betrokken, kijkt uit naar het scholenproject. “Voor mij een van de hoogtepunten. Vorig jaar liet kunstschilder Mieke de Waal de kinderen stapsgewijs in drie technieken een ontwikkeling doormaken: van zee, naar eiland, tot zelfportret. Net zoals Van Gogh van de aardappel bij de zonnebloem uitkwam. Ik ben benieuwd wat de kinderen dit jaar in het Lycklamahûs laten zien.”