Nieuws

Zelfstandig wonen bij It Wolwêzen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

‘Wider Utsjoch’. Die naam onthulde wethouder Siebren Siebenga vrijdag bij de ingebruikname van fase 2 van het begeleidwonenproject op Leer- en werkboerderij It Wolwêzen. De feestelijkheden vielen samen met het vieren van het tienjarig bestaan.

It Wolwêzen is volgens Siebenga niet alleen een waardevolle instelling voor De Knipe, maar ook voor de gemeente Heerenveen. “Jongeren krijgen hier de kans om zich te ontwikkelen. Door scholing, maar ook door het deelnemen aan de dagbesteding in een veilige omgeving. Zo kan iedereen in eigen tempo de eigen talenten ontwikkelen. Bovendien kan It Wolwêzen zelfstandig haar boontjes goed doppen.”

In fase 2 krijgen de bewoners van It Wolwêzen een kans om zelfstandiger te wonen. Hiervoor zijn achter de zorgboerderij aan de Ds. Veenweg vijf appartementen ontwikkeld met elk een tuintje. ‘Wider Utsjoch’ heeft volgens Henk Kramer en Anoek Rentmeester, het echtpaar dat tien jaar geleden met It Wolwêzen startte, dan ook een dubbele betekenis. In de eerste plaats hebben de bewoners van de vijf appartementen een wijds uitzicht over de weilanden rond De Knipe, maar de naam staat ook voor een blik op de toekomst.

Volgende stap

Jongeren krijgen op It Wolwêzen een kans om een volgende stap te maken. Ze gaan letterlijk ‘uit huis’, van de groepsaccommodatie naar een zelfstandige woonunit. Met een eigen voordeur en een eigen tuin. De jongeren krijgen begeleiding in het zelfstandig wonen. Iedere bewoner heeft een individueel plan; voortdurend wordt gekeken waar hulp nodig is en waar de jongere zelf verantwoordelijkheid neemt. Zo moeten de bewoners hun eigen huishouding regelen en ook zelf eten koken. Doel is om iedereen het gevoel te geven: “Ik ben iemand.” >>

Bewoners

“Ik ben trots dat ik nu op mezelf woon. Ik vind het ook fijn dat ik alleen kan zijn”, zegt Baukje, die al sinds het begin van vorige maand in een van de vijf appartementen woont. Samen met Thirza, Sebastiaan, Cassandra en Halma maakte ze de overstap van begeleid en beschermd naar zelfstandig wonen. Ook de 29-jarige Cassandra is erg ingenomen met haar nieuwe onderkomen. “Ik kan hier mijn eigen ding doen. Ik heb nu mijn eigen plekje met ruimte voor mijn atelier waar ik kaarten maak.” De woningen bestaan uit een vide met een ruime kamer met alle voorzieningen en een royale slaapkamer.

Sebastiaan woont al tien jaar op It Wolwêzen en werkt zes dagen per week op de boerderij. Hij moet nu ook zijn eigen huishouding regelen. “Mar ik ha noch genôch tiid om wat om te pielen.” Sebastiaan speelt graag ‘Farming simulator’, een spel op de computer, waarbij hij zijn eigen boerderij moet runnen. “At hy by ús is kin hy nea lang bliuwe. Dan moat er wer nei hûs om it gers te meanen of de kij te fuorjen”, aldus de vader van Sebastiaan.