Nieuws

Zeven naaimachines Nepalees naaiatelier dankzij kerstfair

Potlood Arend Waninge

Het naaiatelier dat de Rinsma Nepal Foundation in het stadje Charpane ondersteunt, is klaar. De derde verdieping is opgeleverd. Nu rest nog een deel van de inrichting met onder andere naaimachines. Maar drijvende kracht Dick Beumer heeft ook alweer andere ideeën.

Dat Hetty Visser van Rinsma Modeplein onlangs het project in Nepal heeft bezocht, is vrijdagmiddag wel duidelijk. Ze is op de jaarlijkse kerstfair in hartje Gorredijk van top tot teen gekleed in Nepalese kleding. Dick Beumer heeft ook al zo’n karakteristiek Nepalees hoedje op. In de kraam op de Langewal sneupen nieuwsgierige vrouwen in de kledingrekken. “Het is allemaal kleding van mijn collega’s. Zij hebben het gedoneerd voor het goede doel en wij verkopen het hier. De opbrengst gaat naar de Nepal Foundation.” Aan het eind van de kerstfair is er voor 2.125,70 euro verkocht. De Wilde Ganzen legt er de helft bij. Met de totale opbrenst van bijna 3.200 euro kunnen zeven nieuwe naaimachines worden aangeschaft.

Geen dreiging

Tegenover de kraam, tegen de pui van de zaak van zijn broer, zit Gerard Rinsma achter een keyboard. Op verzoek speelt hij uit zijn grote repertoire. Hij was namens de familie van de partij tijdens het recente bezoek aan Nepal. “Het heeft veel indruk gemaakt. Ik ben in het verleden ook op de Westbank en in Rio de Janeiro geweest. Wat in Nepal vooral opviel was de afwezigheid van de dreiging van geweld. Kom je met respect, dan krijg je ook veel terug.” Rinsma dacht tijdens het bezoek ook regelmatig aan zijn overleden moeder Anneke. “Mijn ouders waren zakelijk. Dat was nodig in de winkel, maar zeker mijn moeder was ook sterk sociaal. Dat stond altijd wat los van elkaar, maar in Nepal heb ik gezien hoe het samenkomt. Zij had ervan genoten om daar de Rinsmavlag te zien wapperen.”

Honderd vrouwen

De Rinsma Nepal Foundation is sinds 2014 actief in Nepal. In het stadje Charpane is sindsdien met financiële steun vanuit Nederland een naaiatelier opgebouwd. In de arme uiterste zuidoosthoek van het land geeft het atelier werk aan circa zeventig vrouwen. Ze maken kleding voor de lokale markt, waaronder schooluniformen. “We kunnen in het gebouw nog uitbreiden naar werk voor circa honderd vrouwen”, vertelt Dick Beumer. Hij is al sinds de start bij het project betrokken. “Deze vrouwen zorgen nu voor een inkomen, waardoor ook hun kinderen naar school gaan. Het is een olievlek, het leidt tot allerlei activiteiten. De school breidt uit, er wordt volop gebouwd. Hun mannen leren daardoor ook nieuwe technieken. De vrouwen gaan op fietsen naar hun werk, daardoor is er nu in de buurt ook een fietsenmaker met een bedrijfje begonnen. De komende jaren richten we de aandacht ook op de efficiency en de organisatie van het atelier en de omgeving. Ideeën krijg je genoeg, als je daar rondloopt.”

Het geld dat de Foundation nu ophaalt is voor de verdere inrichting van het atelier. Er is behoefte aan nog 16 naaimachines, acht zonnepanelen en een zwaarder noodaggregaat. Hiervoor is circa 70.000 euro nodig. De Foundation haalt jaarlijks circa 30.000 euro bijeen, via verschillende acties. Naast de actie op de kerstfair doneerde Rinsma Modeplein ook een euro per bezoeker aan de Foundation.

 

Hetty Visser: aandacht voor de armsten

Hetty Visser uit Terwispel is Fashion-Professional bij Rinsma Modeplein. “Wat mij tijdens de reis het meest heeft geraakt zijn de nog zo zichtbare verwoestingen door de aardbeving, inmiddels al weer 3,5 jaar geleden. Alles staat in de steigers, ook op het platteland. En tijdens het hele verblijf ervaar je dat de verschillende godsdiensten zo vreedzaam naast elkaar leven, een bijzonder gevoel. In Charpane was ik onder de indruk van het echtpaar Surendra en Kala, dat  samen met zoon Thomas de leiding over het naaiatelier heeft. Ze zijn lid van de hoogste kaste, maar hebben voortdurend aandacht voor de armsten. Zorg voor anderen is hun drijfveer. Voor Kala is de uitbetaaldag van lonen een topdag. Dan is er weer inkomen voor de vrouwen gegenereerd. De solidariteit tussen de vrouwen raakte mij. Ze maken er samen iets van.”

Gerard Rinsma: Zelfstandigheid

 

Gerard Rinsma is dominee in Goutum. “Ik was mee als vertegenwoordiger van de familie. Het voelde wel enigszins als pronken met andermans veren. Ik kijk natuurlijk ook als dominee naar wat ik daar tegenkom. Wij werden opgenomen in de Hindu-vieringen. Dat sprak mij enorm aan. Geen regels, wie mee wil doen, doet mee. Hier in Nederland heb ik als dominee nogal eens last van regeltjes. De religies sluiten daar elkaar ook niet uit. Dat doen we hier in Nederland veel te veel. Ook viel de sterke kracht van familie op. Zonder familie ben je niets. Vrouwen staan onder aan de ladder. Als ze trouwen, trekken ze bij de schoonfamilie in en moeten ze dienstbaar zijn. In het naaiatelier geef je juist die vrouwen zelfstandigheid. Prachtig om te zien en te ervaren.”