Thema: tijd om te lezen

Zo handig dat digitale boek

Potlood Arend Waninge

Lezen en vakantie. Voor veel mensen is het onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eindelijk weer eens volop tijd om je in een mooi boek te verdiepen. Om interessante kennis op te doen of om je helemaal te verliezen in een spannend of romantisch verhaal. Tegenwoordig hoef je niet meer de helft van je koffer in te ruimen voor een dikke stapel boeken. Want ook de boekenwereld kent inmiddels volop digitale vormen.

De Vakantiebieb is voor iedereen

De bibliotheek maakt digitaal lezen ook aantrekkelijk voor niet-leden. De Vakantiebieb biedt iedereen de mogelijkheid om thuis e-books op een tablet of e-reader te downloaden. In welke verre uithoek je de vakantie ook doorbrengt, je hebt altijd een serie boeken bij de hand. Je bent dan dus niet afhankelijk van een eventuele internetverbinding.

Je maakt thuis een account aan en kunt dan onbeperkt downloaden uit het aanbod van vijftig uiteenlopende, door de bibliotheek geselecteerde, titels. Ook voor de jeugd is er een leuk aanbod. De gedownloade boeken staan overzichtelijk op een boekenplank, waar je vervolgens tijdens de vakantie lekker van kunt genieten. Leerkrachten van de basisscholen stimuleren deze serviceverlening ook steeds vaker, zodat leerlingen ook tijdens de vakantie blijven lezen.

De Vakantiebieb is tot 31 augustus geopend, daarna is het niet meer mogelijk om de boeken gratis te lezen.

De e-bibliotheek: 22.000 titels

Bestaat de keuze bij de gratis Vakantiebieb uit 50 titels, het assortiment e-books bij de bibliotheek is vele malen groter. Leden van de bibliotheek kunnen kiezen uit maar liefst 22.000 titels. Ook prentenboeken en andere geïllustreerde boeken zijn nu met de app goed te lezen.

Je mag maximaal tien e-books tegelijk lenen, voor een periode van drie weken. Na die drie weken verdwijnen de titels weer van je eigen boekenplank en kun je nieuwe titels downloaden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je dan op een plek bent met een goede internetverbinding.

E-books kun je downloaden op een laptop, een pc, een iPad en op een e-reader. De enige voorwaarden: je bent lid en je hebt een internetverbinding. Een beperkt aantal titels is gratis beschikbaar.

Downloaden van app

Om toegang te krijgen tot de digitale diensten van de bibliotheek is het nodig om een app te downloaden en vervolgens een eigen account aan te maken. De Vakantiebieb is gratis, voor de meeste e-books en Luisterboeken is een lidmaatschap van de bibliotheek nodig. De hele procedure is heel duidelijk uitgelegd op de site onlinebibliotheek.nl. Hier zijn ook de verschillende apps te downloaden. Lukt het niet, dan kunnen de medewerkers van de bibliotheek tijdens openingsuren helpen.

 

De verrassing van het luisterboek

Luisterboeken bestaan al veel langer, maar werden in het verleden vooral gebruikt door mensen met een visuele beperking. Langzamerhand ontdekken steeds meer andere mensen ook het plezier van een luisterboek. In de auto onderweg naar de vakantiebestemming of in de dagelijkse file. Tijdens het wandelen of het hardlopen. Of gewoon lekker liggend in de zon met de oortjes in. De toenemende belangstelling voor het luisterboek past ook bij de steeds populairder wordende podcasts, waarmee iedereen op een eigen gekozen moment naar een uitgebreid interview of discussie kan luisteren.

De catalogus van de bibliotheek bestaat nu al uit 2.600 luisterboeken. Niet alleen voorgelezen romans, maar ook volledige interessante hoorcolleges om wat van op te steken. Jongeren ontdekken het luisterboek ook steeds meer als handig hulpmiddel bij het lezen van boeken voor de boekenlijst. Luisteren in plaats van lezen. Of meelezen tijdens het luisteren. Docenten in het voortgezet onderwijs zien ook vaker de voordelen van het luisterboek. Een beperkt aantal titels is gratis te downloaden, voor de meeste titels is een algemeen lidmaatschap van de bibliotheek nodig.

‘De fantasie laten werken’

Marije Klazema uit Ureterp heeft drie kinderen van zes en negen jaar. Al jaren maken ze tijdens langere reizen in de auto gebruik van luisterboeken. Verhalen van Annie M.G. Schmidt, van Winnie de Poeh of van Mees Kees. “We gebruiken nog de heerlijk ouderwetse cd’s. Het is mooi dat ze even zonder schermen zijn. Gewoon lekker luisteren en zo de fantasie laten werken. Laat ze even zelf hun eigen wereld invullen. Bij een filmpje wordt dat voor hen gedaan, nu kunnen ze dat zelf doen. Ze vinden het heel leuk en vragen er soms zelf om. Wanneer ze luisteren kunnen ze gewoon lekker achterover zitten. Ze krijgen even minder prikkels en komen dan makkelijker tot rust. Soms vallen ze in slaap, maar dat is dan ook geen probleem. We lenen de luisterboeken vaak bij de bibliotheek, maar soms vind je ze ook in de bakken bij de drogisterijketens.”