Nieuws

Zorgen gemeenten over particuliere zonnedaken

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Particulieren met zonnedaken mogen niet de dupe Particulieren met zonnepanelen op het dak mogen niet de dupe worden van de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. Dat is de strekking van een motie die twaalf Friese gemeenten donderdag indienen op de vergadering van de VNG. De gemeenten willen dat het nieuwe kabinet inwoners tegemoet komt.

De motie is een initiatief van de drie OWO-gemeenten (Opsterland, Oost- en Weststellingwerf). “In onze gemeenten zien wij een grote bereidheid en motivatie bij de inwoners om de schouders onder de energietransitie te zetten. Maar er is nu een letterlijke kink in de kabel: de beperkende capaciteit van het elektriciteitsnetwerk”, aldus wethouder Rob Jonkman van de gemeente Opsterland.

Hierdoor lopen volgens Jonkman mooie initiatieven van groepen inwoners en coöperaties vast. Bovendien worden particulieren met panelen op het dak worden op zonnige dagen ineens afgeschakeld. “Ze kunnen de stroom niet kwijt op het net en missen zo inkomsten. Mensen hebben nu het gevoel dat goed gedrag niet wordt beloond, maar juist bestraft,”

Negen andere Friese gemeenten hebben zich bij de OWO-motie aangesloten. Ze willen dat de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) het nieuwe kabinet tot actie maant. Zo moeten er snel maatregelen worden genomen om elektriciteit lokaal op te slaan of om te vormen. Ook willen de gemeenten dat het Rijk afziet van het plan om vanaf volgend jaar de zogeheten `salderingsregeling voor zonnepanelen bij particulieren’ uit te kleden. Met die aanpassing zouden burgers minder geld ontvangen voor de zelfopgewekte stroom die aan het net wordt geleverd.

De gemeenten roepen het Rijk ook op om netwerkbedrijven de mogelijkheid te geven om, bijvoorbeeld voor lokale initiatieven, te investeren in alternatieven zoals de opslag van elektriciteit en productie van waterstof.

Delen