Nieuws

Zorgverzekering 2019: wat verandert er?

Potlood Arend Waninge

Volgend jaar vinden er een aantal wijzigingen plaats in de zorgverzekering. Deze veranderingen hebben betrekking tot de ziektekostenverzekering, het eigen risico, maar ook de inhoud van het verzekerde pakket.

Zorgwijzer heeft op haar website een overzicht van alle veranderingen binnen de zorgverzekering (in 2019).

Zorgpremie

Allereerst stijgt de premie bij de ziektekostenverzekeraars. Hoeveel de premie per verzekeraar precies stijgt, is op 13 november bekend. Tot dusver heeft DSW als enige verzekeraar de premie voor 2019 bekend gemaakt. Bij hen stijgt de premie met 4,50 euro per klant per maand. De premieverhoging bij DSW is meestal een goede leidraad voor de overige verzekeraars.

Het kabinet houdt in haar schattingen rekening met een fors hogere stijging, namelijk ruim 10 euro per verzekerde maandelijks. De onderlinge verschillen tussen de verzekeraars zullen daarom enorm worden. Er zal daarom mogelijk een run komen op de goedkoopste zorgverzekering van 2019. In elk geval staat al vast dat de zorgtoeslag voor de lagere inkomens zal meestijgen met de verhoging van de zorgpremie.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico blijft in 2019 gelijk op 385 euro per verzekerde. Desgewenst kan het bedrag wel worden verhoogd met stapjes van 100 euro tot een maximum van 885 euro. De verzekerde ontvangt dan een korting op de maandelijkse premie.

Basispakket

Het basispakket wordt op een aantal punten uitgebreid. Zo komt er een nieuwe vergoeding voor hulp bij overgewicht: de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) wordt vergoed via de basisverzekering. Daarnaast komen er ruimere vergoedingen voor oefentherapie en zittend ziekenvervoer.

Aan de andere kant verdwijnen er ook bepaalde vergoedingen uit de verzekering geschrapt. Zoals bepaalde voedingssupplementen en paracetamol (1000 mg) voor reumapatiënten.

Voor een gedetailleerd overzicht van de wijzigingen en het laatste zorgnieuws kan men terecht op Zorgwijzer.