Sport

Zwefilo heeft de groei te pakken

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Deden er aan de eerste editie van de Kenonz Zwefilo vorig jaar zo’n 200 atleten mee, afgelopen zondag waren het er maar liefst ruim 260. De weersomstandigheden waren heerlijk voor de combinatie van zwemmen (500 meter), fietsen (20 km) en hardlopen (5 km).

Tot de laatste dag waren er twijfels over het fietsparcours omdat de gemeente Opsterland net de afgelopen week was begonnen met de aanpak van De Streek door Terwispel, onderdeel van de fietsroute. De fietsers konden er zondag toch nog net langs. Het centrum van Gorredijk was gezellig vol met toeschouwers en supporters.

De 500 meter zwemmen was voor veel deelnemers het lastigste onderdeel van het totaal, maar uit de reacties en de tijden bleek dat menigeen zich beter had voorbereid dan een jaar eerder. “Mar it wetter wie wol kâld. Koest fernimme dat it de lêste dagen bot reind hie”, luidde een van de reacties.

Bij de dames boekte Maaike Stoel uit Heerenveen de snelste totaaltijd (1.12,26), voor Maartje Roos uit Heerenveen (1.16,13) en Sian Schreuder uit Doezum (1.16,17). Bij de heren ging de overwinning naar Jetze Reijenga uit Gorredijk (1.00,53). Op de tweede plek eindigde de uit Jubbega afkomstige maar in Zuidhorn wonende Janco Nolles (1,01.27). Een derde plek was er voor Jan Sytze Jonker uit Hemrik (1.02,39). Naast atleten die alle drie onderdelen aflegden waren er ook 26 estafetteteams. De drie leden van ieder team namen elk één onderdeel voor hun rekening.