Nieuws

Zwembad De Delte wil dit jaar sowieso open

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Op 1 mei gaat zwembad De Delte in Gorredijk open. Met alle beperkingen die er dan nog zijn en alleen voor abonnementhouders. “Het is nog steeds een financieel risico, maar met de steun van de gemeente Opsterland nu wel een verantwoord risico”, aldus voorzitter Twan van Duijven. 

Het hele zwemseizoen 2020 ging in Gorredijk verloren. Het bestuur van De Delte vond de financiële risico’s vorig jaar te groot. “Daar sta ik nog steeds achter”, kijkt voorzitter Twan van Duijven terug. “Anders hadden we het voortbestaan van het zwembad in de waagschaal gesteld.” In november vorig jaar besloot de Opsterlandse gemeenteraad het zwembad tegemoet te komen met een eenmalige maximale subsidie van 20.000 euro; steun die het zwembad vorig jaar moest ontberen. Dat geld is nu nog niet binnen, maar volgens Van Duijven loopt de aanvraag. “Ik ga ervan uit dat dit verder geen probleem is.”

De Delte verwacht het geld dit jaar vanwege alle onzekerheden ook echt nodig te hebben. Zoals de coronamaatregelen er nu uitzien, kan het zwembad niet op volle toeren draaien. “Dagen met 700 bezoekers zijn echt nog niet mogelijk. Dat betekent altijd fors minder inkomsten.” Om vooral het eigen dorp en directe omgeving te laten profiteren, is het zwembad vanaf 1 mei alleen op reservering en voor abonnementhouders open. “Dat is de basis. Als de regels het toelaten, kunnen we dan in de loop van het seizoen opschalen tot een zo normaal mogelijke situatie. Het betekent in eerste instantie waarschijnlijk wel dat we niet kunnen garanderen dat iedereen kan zwemmen op een zelf gekozen moment.”

Het bestuur kiest ook voor deze constructie omdat nu al duidelijk is dat er voor baden die open zijn belangstelling is vanuit een grote regio. “We willen het wel rustig houden bij de poort, ook voor onze vrijwilligers. Dat is het punt waar vrijwilligers ook het meest directe contact hebben met de bezoekers. Voor het werk aan de kassa kunnen we dit seizoen ook nog wel wat vrijwilligers gebruiken.”

Steun uit het dorp

Door alle maatregelen blijft het voor De Delte ook in 2021 een onzeker jaar. “We nemen een risico, maar het is nu een minder groot risico dan vorig jaar. We hebben zelf nog reserves en de subsidie van de gemeente helpt natuurlijk ook. Daarnaast hopen we op zoveel mogelijk steun vanuit het dorp. Iedereen die nu een abonnement koopt, helpt mee het bad overeind te houden.”

De Delte heeft alle verdere toekomstplannen voorlopig op een zacht pitje gezet. “Eerst dit jaar maar eens door.” Er zit ook nog geen schot in de plannen om de installaties van het zwembad te verduurzamen. De energierekening van het bad is groot; zonnepanelen kunnen die kosten behoorlijk drukken. “Maar om dat te realiseren, is er voor het zwembad een eigen aansluiting op de nutsvoorzieningen nodig. En dat is nu allemaal nog verknoopt met Sportcentrum Kortezwaag. Zolang dat niet duidelijk is, komen we op dit punt geen stap verder.”

Geïnteresseerden in een vrijwilligersfunctie bij De Delte kunnen zich melden via info@dedelte.nl.