Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal. Foto: Remco Hofman

‘De beste dokter staat in de keuken’

Nieuws

BAKKEVEEN Met een bijdrage van 12.500 euro van de Rabobank investeert Bloeizone Bakkeveen in een digitaal cursuspakket voor andere vergelijkbare initiatieven in de provincie. Belangrijkste tip: Het dorp moet het doen, niet de huisarts.

Durk Mous, directeur Rabobank Drachten Noordoost Friesland, is vol lof over de activiteiten van Bloeizone Bakkeveen. “Dit is in prachtich inisjatyf om minsken sûn âld wurde te litten. It giet om it bewust meitsjen fan de minsken, mar it moat út de minsken sels komme.” Mous was vorige week in Bakkeveen om een cheque van 12.500 euro te overhandigen. Een gift die samenhangt met het 125-jarig bestaan van de bank, waardoor iedere bankregio 125.000 euro te verdelen heeft over lokale duurzaamheidsprojecten. 

Bakkeveen besteedt het geld aan het maken van een cursuspakket voor andere Bloeizone-initiatieven in Friesland. Bakkeveen wordt vaak gezien als een voorbeelddorp voor de opzet van een Bloeizone. In de afgelopen jaren zijn vele activiteiten gestart om de inwoners gezonder te laten leven. Door meer te bewegen, gezonder te eten en ook beter te slapen. De opgedane ervaringen wil Bakkeveen nu delen met andere Friese dorpen. Frans Mulder van Plaatselijk Belang Bakkeveen: “Bakkefean kin in katalysator wêze foar oare doarpen. Wy betinke en ûntwikkelje de ideeën sels. It kursusmateriaal wurdt digitaal, sadat wy it maklik oanpasse kinne.”

Gerichte aanpak

Huisarts Jon Brouwers merkte in 2008 bij haar komst in Bakkeveen dat er in de praktijk veel chronisch zieke patienten waren en ook veel mensen met overgewicht. Door het verstrekken van medicijnen gingen de patiënten zich niet veel beter voelen. De huisarts verdiepte zich in een gezonde leefstijl en toen ze artikelen las over het Bloeizone-concept wist ze wat ze moest doen. “Een gerichte aanpak om oud te worden, zo’n Bloeizone wil ik ook in Bakkeveen.” 

Samen met diëtiste Jennifer Plein ging Jon het gesprek aan met het dorp. Er volgden lezingen over een gezonde levensstijl en ze voerden de fittesten in. “Veel eten is vulling, maar geen voeding. We stimuleren bijvoorbeeld om mediterraans te gaan eten. Dat betekent geen zakjes en pakjes meer bij het koken. Al snel zagen we concrete resultaten en waren mensen al kilo’s kwijt.” Overgewicht en gezonde voeding spelen sowieso een grote rol. Het aantal Nederlanders met overgewicht is momenteel 51 procent, maar neemt de komende jaren snel toe. 

Overal zijn zoete energiedrankjes te koop, mensen zitten te veel en veel jongeren hebben hun gewone fiets ingeruild voor een elektrische uitvoering. “De verleiding ligt overal op de loer. We moeten elkaar stimuleren tot gezond gedrag. Maar het dorp moet het doen, niet de huisarts.” 

Groepsgevoel

Een belangrijk aspect van een Bloeizone is het samen-doen. Het creëren van een groepsgevoel. Jennifer legt uit hoe ze het in Bakkeveen hebben aangepakt: “We hebben een leefstijlcursus voor een heel jaar ontwikkeld, met iedere week een ander onderwerp. Het werkt goed, de deelnemers zitten nu lekkerder in hun vel en hun levenslust is vergroot.” Er werd gestart met een testgroep van zes personen, inmiddels zijn er al drie groepen actief. Het veranderen van iemands leefstijl is echter een langzaam proces. Het verandert niet van de ene op de andere dag, het kost minimaal twee jaar.

Alle ervaringen die Bakkeveen in de loop der jaren heeft opgedaan, komen straks in een cursuspakket, dat door andere Friese dorpen gebruikt kan worden om een eigen Bloeizone te ontwikkelen. Momenteel heeft Bakkeveen al twee handzame Kook- en Leefstijfgidsen gemaakt met daarin gezonde recepten en tips om meer te bewegen, beter te slapen en te ontspannen. Huisarts Jon Brouwers heeft een stille wens: “Ik kijk uit naar de eerste, fitte honderdjarige in Bakkeveen.”

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 21 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33