Afbeelding

Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen

Nieuws

BEETSTERZWAAG De Opsterlandse gemeenteraad vraagt het college van B en W om bij de provincie nieuwe afspraken te maken over bouwmogelijkheden in de kleinere dorpen. Volgens de raad zetten de zogenaamde rode contouren de dorpen nu op slot en dat is niet goed voor de leefbaarheid.  

Opsterlands Belang, CDA en VVD kwamen maandag in de gemeenteraad met een motie die uiteindelijk door de hele raad werd gesteund. De drie partijen kwamen met voorbeelden van initiatieven voor woningbouw in onder andere Langezwaag, Hemrik, Wijnjewoude en Luxwoude. De initiatiefnemers krijgen volgens de fracties op het gemeentehuis echter te horen dat de plannen vanwege de rode contouren niet haalbaar zijn. 

Al in 2011 heeft de provincie rond de dorpen rode lijnen getrokken. Binnen de lijnen bouwen mag, daarbuiten niet. “Doe ha wy noait witten dat dit doarpen op slot sette kin”, aldus Hans de Jong (Op- sterlands Belang). “De gemeente hat op plakken sels grûn oankocht om te bouwen. En no leit dy grûn bûten de kontoeren.” 

Martin de Vries (CDA) merkt ook het onbegrip in veel dorpen. “Het past bij de krêft fan de mienskip dat de overheid meedenkt over hoe plannen kunnen worden gerealiseerd.” De Vries refereert daarbij aan de inspanningen van het college om in Terwispel woningbouw te realiseren. “Niet in alle dorpen wordt begrepen waarom dat dan bij hen niet gebeurt.” 

De rode contouren zijn ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat dorpen niet onbeperkt konden uitbreiden en om te voorkomen dat er voor leegstand gebouwd werd. “Wy snappe dy gedachte fan doe, mar de tiid is feroare. It kin net sa wêze dat lytsere doarpen op slot geane.” De FNP vindt dat er in de discussie geen onderscheid tussen dorpen moet zijn en dat het college met alle dorpen in gesprek moet over het verschuiven van de rode lijnen. 

Wethouder Marcel van Op-zeeland steunt de motie, maar suste ook de verwachtingen. “Leefbaarheid los je niet op met een paar woningen erbij.” Volgens Van Opzeeland zijn er bovendien in Opsterland nu plannen voor de bouw van meer dan duizend woningen, in overleg met de provincie deels ook buiten de rode contouren. “We hebben nu voldoende ruimte om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar voor de langere termijn is het goed om naar mogelijke aanpassingen van de contouren te kijken.” D66 vindt dat het college bij de provincie meer ambitie mag vragen. “Op het bouwen van woningen is die ambitie al heel lang te laag.”

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 2 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 18 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen gisteren
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws gisteren
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33