De zandwinput tussen Nij Beets en Beetsterzwaag.
De zandwinput tussen Nij Beets en Beetsterzwaag. Google Maps

Gemeente heeft eigenlijk niets te zeggen over storting PFAS-grond in zandwinput

Algemeen

NIJ BEETS Vragen van de raadsfracties van CDA en PvdA rond het storten van PFAS-houdende grond in de zandwinput bij Nij Beets zijn heel wat lastiger te beantwoorden dan op het eerste gezicht lijkt. Rond dit dossier hebben drie overheden wat te zeggen, zo blijkt uit een brief van het college van B en W aan de raad. Provinsje Fryslân gaat over de vergunning voor de zandwinning op de locatie. De gemeente Op- sterland gaat over het bestemmingsplan en het Wetterskip gaat over de vergunningen rondom het storten van grond.

De raadsbrief zet de feiten op een rijtje. Ter compensatie van verloren gegane natuur bij de zandwinput legt exploitant Van der Wiel een natuureilandje aan in de put. Daarvoor is vorig jaar door meerdere partijen grond in de zandwinput gestort. Een van die partijen bevatte een hoeveelheid PFAS die niet detecteerbaar is, het niveau is lager dan als normaal wordt beschouwd. 

De grond is niet helemaal PFAS-vrij, maar wordt volgens het college wel als schone grond benoemd. Volgens de vergunning is de zandwinput aangewezen als een locatie waar onder strenge voorwaarden PFAS-houdende grond mag worden gestort. De exploitant van de zandwinput is dus niet in overtreding. De gemeente krijgt wel een melding van het Wetterskip wanneer een lading dergelijke grond wordt gestort, maar dat is pas achteraf, als de toestemming al is verleend. 

Op verzoek van wethouder Marcel van Opzeeland is de kwestie rond de PFAS-grond eind vorig jaar besproken in een overleg met bestuurders van de provincie, het Wetter- skip, Vitens en exploitant Van der Wiel. Het college stelt in de brief de zorgen te delen die er leven rond het storten van PFAS-houdende grond in de zandwinput, omdat in de buurt ook drinkwater wordt gewonnen. Van Opzeeland vindt het onverstandig om dergelijke grond te gebruiken. “Wij hebben die zorgen overgebracht, maar kunnen niets afdwingen. We kunnen niet meer doen dan Van der Wiel oproepen de mogelijkheid die in de vergunning is opgenomen rond deze grond niet te gebruiken. Dat hebben we gedaan.”

Meer SA!

Afbeelding
RWF wint, maar spanning onderin 3B blijft Sport 5 uur geleden
Dochter Hilda en mem Lutske de Jong.
'Mem Lutske is fan kop derfoar' Nieuws 11 uur geleden
Dochter Rianne en mem Sienie Jeensma.
Bij mem Sienie ga je nooit met lege handen naar huis Nieuws 14 uur geleden
Langezwaag vecht zondag in het thuisduel tegen THOR tegen degradatie.
Louter nog 'finales' voor Langezwaag Sport 10 mei, 17:01
Afbeelding
55ste Lintjoserie in Oldeberkoop Sport 10 mei, 14:39
Afbeelding
Webinar: waarom nu een woning kopen? Nieuws 10 mei, 13:40
Afbeelding
'Gewoon Esther' Column 10 mei, 12:46
Redmar de Jager en  de 666 eieren voor Pene Corrida
Geen wens is te gek voor Redmar en zijn collega's Nieuws 10 mei, 10:21