De PreamSjongers met dirigent Willem van Kooi repeteren voor het jubileumconcert.
De PreamSjongers met dirigent Willem van Kooi repeteren voor het jubileumconcert. Foto: Renske Woudstra

De Preamsjongers: ‘It giet der foaral om dat we it leuk ha’

Cultuur

DE KNIPE “Goed geoefend thuis, nu hebben jullie het gevoel goed te pakken.” Onder aanmoediging van dirigent Willem van Kooi zetten De PreamSjongers in voor nog een keertje ‘California Dreamin’’. Het moet er goed in zitten, want dit nummer zingen ze straks samen met Gurbe Douwstra.

Of de heren even naar hem willen kijken, vraagt de dirigent. Vriendelijk legt hij uit dat ze net een fractie van een tel te laat inzetten. Voor de derde keer klinkt het lied van The Mamas and the Papas. “Dit is er eentje met een strik erom.” De PreamSjongers hebben een extra repetitie op de woensdagochtend ingelast. Oefenen voor het jubileumconcert waarmee het twintigjarig bestaan wordt gevierd. 

Niet iedereen kon aanwezig zijn op deze extra repetitie, vertelt voorzitter Jeltje de Groot. Het koor heeft 34 leden inclusief drie accordeonisten, een bassist en de dirigent. “We oefenje oars altyd op de woansdeimiddei.” Het koor kan overdag repteren omdat de meerderheid van de koorleden op leeftijd is; de jongste is zestigplusser en de oudste een flink eind in de tachtig. “Foarhinne wie it altyd op moandeitejûn mar de dirigint fan doe woe nei de woansdeitemiddei en dêr is it by bleaun.” Eigenlijk zou Jeltje wel terug willen naar die maandagavond. “Mar we wurde allegear âlder”, relativeert Uilke Haanstra, lid vanaf het eerste uur. “Dan wol je eins net mear by jûntiid op paad.”

Plezier in het muziek maken staat voorop, vindt Uilke. En plezier hebben ze, veel gezelligheid en saamhorigheid ook. Jeltje: “It giet der foaral om dat we it leuk ha. It is tige gesellich, ek om nei te hingjen oan de bar.” Die bar staat in Noppes, het clubgebouw van korfbalvereniging Kinea. Hun thuishaven, ook de plek waar het koor ontstond. Voor een optreden op de feestavond van Kinea staken een aantal korfballers van team Kinea 5, Uilke Haanstra, Anne Kramer, Jannie en Eppie de Groot en Jappie Koopmans, de koppen bij elkaar. 

Uilke: “Wy betochten om mei ús team trije shanty’s te sjongen op de feestjûn.” Dat was in maart 2003 en hun optreden werd enthousiast ontvangen, ook door jurylid en dj Theo Woudstra die de groep uitnodigde om te zingen tijdens de Knypster Merke. Het was de eerste stap op weg naar een koor. En zoals ze dat bij korfbal gewend zijn: een gemengd koor.

Het toeval wilde dat rond diezelfde tijd in het dorp plannen waren om een shantykoor op te richten. Veel dorpelingen waren geënthousiasmeerd door een shantyoptreden tijdens de ledenvergadering van Plaatselijk Belang. De beide initiatieven kwamen samen in de oprichting van De PreamSjongers, genoemd naar de dorpspraam aan het begin van de Ds. Veenweg, op 18 juni 2003. 

De eerste try-out was op 29 september van dat jaar in Noppes. Vele succesvolle optredens volgden, evenals dvd-opnames. Vier jaar geleden trad het koor op met Gurbe Douwstra. Uilke: “De tsjerke wie doe hartstikke fol wylst it dy dei ferskriklik stoarme.” Voor dit jubileumconcert besloten ze hem weer te vragen. De troubadour jamt mee met de nummers ‘California Dreamin’’ en ‘Fries om útens’ van De PreamSjongers en omgekeerd ondersteunt het koor de troubadour bij een tweetal van zijn nummers.

Het jubileumconcert van De PreamSjongers met Gurbe Douwstra is op zondag 14 april (14.30 uur) in de Nij Brongergea Tsjerke (Meyerweg 70). Entree: 12,50 euro (aan de kassa); 10 euro (voorverkoop bij Bakkerij By Boonstra).

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 21 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33