lelylijn route_ll
lelylijn route_ll

Raad praat volgende week over Lelylijn

Nieuws

BEETSTERZWAAG De Opsterlandse gemeenteraad houdt op dinsdag 9 april een extra gemeenteraadsvergadering om te discussiëren over de mogelijke Lelylijn. Aanleiding is de presentatie van een aantal denkrichtingen door de projectdirectie. 

Het is aan de gemeente Opsterland om daar iets van te vinden. Het college van B en W wil eerst de mening van de raad horen voordat het een reactie stuurt die onderdeel wordt van een gezamenlijke reactie van de Friese overheden naar de projectorganisatie. 

Opsterland gaat er niet over of de Lelylijn er wel of niet komt. Maar de gemeente kan wel aangeven welke kansen en bedreigingen ze ziet rond de mogelijke komst van de Lelylijn. De snelle spoorverbinding zal waarschijnlijk de verstedelijking in Heerenveen en Drachten versterken en dat kan Opsterland raken. Vraag aan de raadsleden is onder andere hoe Opsterland daardoor geraakt wil worden. Worden ontwikkelingen verspreid of juist geconcentreerd? Wordt er ingezet op het versterken van de steden of juist het versterken van de kleinere kernen? 

De komst van de Lelylijn levert in de gemeenten langs het tracé volgens de verwachtingen maximaal 74.000 extra woningen en 63.000 extra banen op. Dat zijn woningen en banen boven op de circa 60.000 woningen en 62.000 extra banen die tot 2050 voor de regio al zijn voorzien zonder de komst van de Lelylijn. Het overgrote deel van de extra groei komt terecht in de grotere kernen. 

De vier denkrichtingen zijn volgens de projectorganisatie de ‘hoeken van het speelveld’. Er zijn dus ook nog talloze andere scenario’s mogelijk. De raad maakt geen keuzes tussen denkrichtingen. Wel mogen raadsleden zich uitspreken over de vraag of er denkrichtingen ontbreken en wat hen in de geschetste denkrichtingen aanspreekt of juist tegenstaat. 

De raad heeft op 9 april eerst een oriënterende raadsvergadering waarin insprekers ook hun zegje over de denkrichtingen kunnen doen. Daarna volgt een besluitvormende raadsvergadering. Op basis van de uitkomsten van de raadsvergadering stelt het college een conceptreactie op die op 13 mei in een volgende raadsvergadering wordt besproken en vastgesteld.

Meer SA!

Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 13 uur geleden
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37