Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse. Berend Drent

Grote belangen in slotfase voetbalseizoen

Sport

GORREDIJK De voetbalcompetities naderen hun einde. In de maand mei vallen de beslissingen over kampioenschappen en degradatie. Er staat voor de verenigingen uit het verspreidingsgebied van Sa! het nodige op het spel. De redactie zette op een rij welke clubs in de slotfase van het voetbalseizoen 2023 – 2024 moeten hopen of vrezen. Komend weekend worden er in verband met Koningsdag en een inhaalprogramma slechts enkele duels gespeeld.

In 3B heeft RWF zich onder de degradatiestreep vandaan weten te voetballen, maar veilig is het elftal van trainer Jan Mulder nog niet. In de huidige vorm en met duels tegen degradatiekandidaten Wykels Hallum, Twijzel en Kootstertille nog voor de boeg, hebben de roodwitten lijfsbehoud echter volledig in eigen hand. Het eerstvolgende duel is de uitbeurt tegen Kootstertille, traditioneel een lastige tegenstander voor RWF.

Bijna veilig

sc Boornbergum ’80 moet in nog 4C een paar punten bijeen vergaren om definitief zeker te zijn van lijfsbehoud. De Boornbergummers, die dit seizoen voor het eerst in de vierde klasse uitkomen, hebben net als RWF alles in eigen hand. Tegen Driesum en Harkema Opeinde moet het de ploeg van topscorer Lesley van Loon (13 treffers) kunnen lukken de benodigde te veroveren.

ODV, dat vierde staat in 4D, heeft nog een kleine kans op een periodetitel. Of de ploeg van trainer Mark Peters erin slaagt na de degradatie van afgelopen seizoen onmiddellijk terug te keren naar de derde klasse, is de vraag. De prestatiecurve van de blauwwitten is namelijk grillig. In 5A spelen Udiros (8e) en Blue Boys (9e) een bescheiden rol. Promotie naar de vierde klasse zit er niet in.

Volop spanning

In 3A (zondag) zijn er nog volop belangen. De strijd aan de top van de ranglijst is spannend, omdat de titelfavorieten Gorredijk en Drachten, maar ook naaste achtervolger Akkrum, de afgelopen weken bleven struikelen. Oerterp heeft nog kans op een periode, maar is afhankelijk van de prestaties van andere clubs. Read Swart kan bij een kampioenschap van Gorredijk de tweede periodetitel van de Gordyksters over.

Zondag wacht Gorredijk in de jacht een flinke uitdaging. De nummer vier van de ranglijst, Oerterp, komt op bezoek op sportpark Kortezwaag. Oerterp klopte de koploper enkele weken geleden in Ureterp nog met 5-2. Verder moet Gorredijk over twee weken nog af zien te rekenen met Read Swart. De streekderby tegen de Knypsters is zeker geen abc’tje voor de ploeg van trainer Johannes Veenema.

Degradatiezorgen

In 4A is Mildam verzekerd van nacompetitie deelname. Hekkensluiter Langezwaag en Wispolia moeten nog volop strijden tegen degradatie. Vooral Langezwaag moet rare sprongen maken om afdaling naar de vijfde klasse te voorkomen. Wispolia heeft met duels tegen Langezwaag en Fochteloo de kansen op lijfsbehoud in eigen hand. Voor Makkinga en THOR staat in deze klasse niets meer op het spel.

Dat laatste geldt zeker niet voor Bakkeveen in 4B. De ploeg van scheidend trainer Martell Tromp staat onder de degradatiestreep en heeft nog twee duels om het vege lijf te redden. Bakkeveen, dat volgend seizoen naar het zaterdagvoetbal overstapt, moet streekgenoot Wilper Boys onder zich zien te houden. Beide ploegen hebben 22 punten, maar de Groningers hebben een iets beter doelsaldo.

Tijnje heeft in 5B de beste papieren voor het kampioenschap in handen. De groenhemden kunnen op 12 mei op eigen veld tegen de enige overgebleven rivaal, Lemmer, de titel definitief veiligstellen. Tijnje heeft met nog twee duels te gaan vier punten voorsprong en een veel beter doelsaldo, maar is gewaarschuwd. Het was uitgerekend Lemmer dat Tijnje december vorig jaar voor het laatst wist te kloppen.

Meer SA!

Oldtimersshow Hoornsterzwaag.
Oldtimer Festival in Hoornsterzwaag Cultuur 9 minuten geleden
Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 16 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 21 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40