De jury beoordeelt drie appeltaarten die kans maken op een plekje op de menukaart van Lunia.
De jury beoordeelt drie appeltaarten die kans maken op een plekje op de menukaart van Lunia. Foto: Arend Waninge

‘Heel Lunia Bakt’: nieuwe appeltaart op menukaart

Ondernemen

OLDEBERKOOP Een beetje Amaretto, Fryske Dúmkes of pumpkinspice. Aan een appeltaart kun je van alles toevoegen om er iets speciaals van te maken. Sinds vrijdag staat er bij restaurant Lunia een nieuwe appeltaart op het menu. 

Ze waren bij Lunia toe aan iets anders, de huidige appeltaart staat al twintig jaar op de kaart. Een populair stuk gebak. Op drukke dagen gaan er zo tien taarten door, vertelt mede-eigenaar Marcel Schwirz. “Met nieuwe koks in de keuken ontstond de behoefte om ook iets anders te proberen, met een eigen signatuur.” 

En zo gingen de drie koks Martin Hoppers, Stefan Kiburg en Gerlof Blaauwbroek aan de slag. Ze kregen een paar voorwaarden mee. Iedere kok mocht een eigen draai aan het recept geven, maar authenticiteit is voor het restaurant belangrijk. 

Vrijdag, halverwege de middag nemen de drie juryleden plaats achter een officiële jurytafel. De koks hebben hun best gedaan. Onder glazen stolpen glanzen drie vers gebakken appeltaarten de jury uitnodigend tegemoet. Ze mogen de drie appeltaarten onder het mom ‘Heel Lunia Bakt’ beoordelen op onder andere originaliteit, geur, beleving, textuur en natuurlijk op smaak. 

Schrijver en bakkerszoon Karst Berkenbosch, muzikant Femke de Walle en bakker Ivo Vliegendehond uit Wolvega maken er serieus werk van. Tussen het proeven door helpt een glaasje water om de smaakpapillen weer even te neutraliseren. 

De bakkers hebben zich even kort voorgesteld om daarna weer in de keuken terug te trekken om de diners voor vrijdagavond voor te bereiden. Als alle drie taarten de revue zijn gepasseerd, trekt de jury zich terug. Ze zijn het snel eens. 

Femke: “Het zijn drie bijzondere en unieke taarten. De een klassiek, de ander slaat links- en de derde rechtsaf.” Berkenbosch legt uit dat twee taarten dichtbij elkaar lagen. “Maar we hebben uiteindelijk met z’n drieën ook gekeken met het oog van de gasten van het restaurant, want daar gaat het uiteindelijk om.” Bakker Ivo keek natuurlijk ook naar de techniek. “Ze waren gelukkig alle drie gaar, maar één taart viel wat uit elkaar. Dat was jammer.” 

De jury kwam uiteindelijk tot een unaniem oordeel: de taart van chefkok Martin is de winnaar. Hij had een vriend en grote naam in de patisserie-wereld gevraagd naar zijn recept te kijken. Het heeft geholpen. Zijn taart staat voortaan op het menu. 


Martin Hoppers, Stefan Kiburg en Gerlof Blaauwbroek met hun inzendingen. 

Afbeelding

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 16 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33