Sport

Natascha wil ervaring opdoen in eerste seniorenjaar

Potlood Arend Waninge Map Gaswinning

De weer fitte Natascha Ausma uit Lippenhuizen judoot komend weekeind op de Grand Prix in het Duitse Düsseldorf. Sinds kort woont ze in Arnhem en traint ze op topsportcentrum Papendal in Arnhem. “Ik krijg hier allemaal nieuwe visies en impulsen. Daar word je beter van.”

Beter worden, daar draait het om bij de twintigjarige Natascha. “Ik heb nog steeds de Olympische Spelen van 2020 als doel.” Met dat in het achterhoofd besloot ze het nieuwe beleid van Judo Bond Nederland dan ook te volgen: centralisatie van de beste judoka’s op Papendal. Daar staat een gloednieuwe judo-accommodatie, die binnenkort wordt vernoemd naar tweevoudig olympisch kampioen Wim Ruska.

“Het was een lastige keuze en ook zeker wennen. Ik had het bij de trainingen in Heerenveen en in Groningen, waar ik geneeskunde studeerde en op kamers woonde, heel erg naar mijn zin. Gelukkig kan ik de studie nu volgen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en heb ik in Arnhem fijne woonruimte gevonden. Overigens, net als in Groningen, met huisgenoten die niet aan topsport doen. Ik wil het niet altijd alleen maar over sport hebben.” Op Papendal krijgt ze bovendien al genoeg inspiratie om zichzelf uit te dagen. “Ik heb hier verschillende trainers en daar leer je veel van. Ik krijg allemaal nieuwe visies voorgeschoteld.”

Het eerste mooie resultaat heeft dat al opgeleverd. Begin februari veroverde ze in het Bulgaarse Sofia een bronzen medaille tijdens de European Open, na zeges op een Australische, Duitse en Japanse concurrente. Tussendoor verloor ze van de latere Duitse kampioene. Hierdoor belandde ze in de herkansing waar ze vervolgens met twee ippons flink huishield.

De bronzen medaille – waarmee ze haar prestatie van een jaar eerder op hetzelfde toernooi evenaarde – leverde Natascha een startbewijs op voor de Grand Prix van komend weekeinde in Düsseldorf. “Ik was heel erg tevreden over het toernooi en het resultaat in Sofia”, vertelt Natascha. “Ik was heel benieuwd waar ik qua niveau zou staan. Het was mijn eerste echte wedstrijd na mijn armblessure, die ik vorig jaar oktober opliep tijdens het NK.” Bij een armklem van tegenstander Antoinette Hennink – die daarmee de finale won – overstrekte Natascha haar arm.

Door de beschadiging in de elleboog mocht ze twee maanden lang de judomat niet op. “Er was het een en ander ingescheurd. Ik kon wel andere dingen doen om fit te blijven, zoals fietsen of hardlopen. Maar daar haal ik minder plezier uit. Het mooiste is op de tatami staan.”

In haar eerste jaar als senior kijkt Natascha verder dan alleen de resultaten in de klasse tot 70 kilogram. “Van de junioren naar de senioren is een hele stap. Je krijgt tegenstanders van een compleet ander kaliber tegenover je. Het gaat daarom niet altijd om scoren op toernooien, maar vooral om ervaring opdoen. Zo staat de bond er ook in.”