Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken. Martijn van der Vaart

Volop vraagtekens over positie Jubbega

Sport

JUBBEGA Voetbalvereniging Jubbega blijft de gemoederen bezighouden. Nadat de club zich vorige week na overleg met de KNVB terugtrok uit de competitie, schrapte de voetbalbond alle uitslagen van de ploeg van trainer Joop Gall. Maandag kwam de KNVB terug op haar schreden. Hoe nu verder is onduidelijk. Donderdag is er een ledenvergadering bij de club.

Omdat v.v. Jubbega niet door wil met versterkingen van buitenaf, maar met eigen spelers, trok de club het eerste elftal vorige week terug uit de competitie. In de nieuwe opzet is het huidige niveau van de eerste klasse te hoog gegrepen, zo gaf het bestuur enkele weken geleden al aan. Omdat opnieuw beginnen op zondag in de vijfde klasse niet is toegestaan en een overstap naar zaterdag niet bij de cultuur van Jubbega past, bleef volgens het bestuur de optie van vrijwillige degradatie over. 

Een stap waarover de clubbestuurders overleg hebben gehad met de KNVB. Dat besluit leidde tot commotie bij trainer en spelers, die zich overvallen voelden door het besluit. Zij gaven eind vorige week aan het seizoen af te willen maken. 

Niet juiste procedure

Ook andere teams in de competitie reageerden negatief op het nieuws. Het schrappen van de Jubbegaaster resultaten had invloed op de ranglijst. Zo verloor d’Olde Veste de koppositie aan ONS Sneek. Reden voor de Steenwijkers om het bondsbesluit aan te vechten. De door d’Olde Veste ingeschakelde juristen ontdekten dat de KNVB niet de juiste procedure had gevolgd. 

De reglementen van de KNVB komen niet overeen met het handboek van de bond, bevestigt Jubbega-voorzitter Henk Zwerver dinsdag. Jubbega moet de competitie wellicht toch uitspelen. In dat geval moet Jubbega waarschijnlijk de afgelaste wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Broekster Boys deze week nog inhalen.

Eerst duidelijkheid

Jubbega beraadt zich ondertussen intern op de nieuw ontstane situatie, laat voorzitter Zwerver weten. “Mar dat kostet tiid. We ha mei frijwilligers te krijen, dy kinne we net elk momint byinoar roppe. Boppedat is it in bysûndere situaasje dêr’t wy goed oer neitinke moatte.” Zwerver is verrast door de recente ontwikkelingen. “Mar dat binne se by de KNVB ek.” 

De voorzitter wil niet speculeren over wat er gebeurt als de KNVB Jubbega verplicht het seizoen toch af te maken. “Yn it Frysk sizze we, as dit, as dat. Salang ‘t der gjin dúdlikheid is, kin ik neat sizze.” De KNVB laat weten dat terugtrekking van Jubbega ‘hypothetisch’ nog mogelijk is en wijst op de sportieve morele plicht van verenigingen. De bal ligt volgens de bond bij Jubbega.

‘Begrijp het niet meer’

Trainer Joop Gall was dinsdagochtend officieel nog nergens van op de hoogte. “Ik heb niets van Jubbega gehoord en baseer me op de geruchtenstroom. Om eerlijk te zijn begrijp ik er niets meer van.” Gall vindt dat de KNVB bij zichzelf te rade moet gaan. “Ik heb documenten gezien waarin staat dat clubs uit de categorie A, waar Jubbega toebehoort, zich niet kunnen terugtrekken. Dat had de bond moeten weten.” 

Gall moet er niet aan denken dat Jubbega weer moet voetballen. “Er zijn jongens die inmiddels een vakantie hebben geboekt. Over een paar weken heb ik geen spelers.” Bovendien is competitievervalsing onvermijdelijk, stelt Gall. “Ik hoor dat we deze week tegen Broekster Boys moeten inhalen. Welk team stel ik dan op? En over twee weken? Tegenstanders krijgen wekelijks met een ander Jubbega te maken, dat kan toch niet?” 

De situatie komt donderdag ook op tafel tijden een algemene ledenvergadering van de club. De leden kunnen zich dan uitspreken over de door het bestuur ingezette koerswijziging. 

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 11 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 13 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15