Nieuws

Commissaris roemt aanpakmentaliteit

Map Gaswinning

Kaasboerderij De Gelder had donderdag een primeurtje voor waarnemend Commissaris van de Koning Joan Leemhuis–Stout: de Opsterlandse. Ook burgemeester Ellen van Selm was verrast met dit nieuwe lokale product.

De nieuwe kaas die De Gelder nu in de markt zet, past precies bij de indruk die Leemhuis kreeg bij haar bezoek aan Opsterland. Niet alleen reageren op ontwikkelingen, maar proactief kansen pakken en zelf ontwikkelingen in gang zetten. Naast een bezoek aan De Gelder nam het College van B en W de Commissaris van de Koning ook mee naar Rinsma Fashion in Gorredijk.

Volgens Leemhuis zijn het twee voorbeelden van bedrijven die in hun vakgebied veel hebben bereikt door de schouders er onder te zetten. “Het zijn bovendien ondernemers die bevlogen over hun bedrijf spreken.” Leemhuis roemde ook de open communicatie van het college en fractievoorzitters van de politieke partijen. Niet voor niets had het gemeentebestuur aan het bezoek het thema ‘waarin het platteland groot is’ meegegeven.

Opsterland wil graag laten zien dat een plattelandsgemeente krachtig kan zijn in het vinden van antwoorden op de uitdagingen die op haar af komen. Burgemeester Ellen van Selm: “In de breedste zin van het woord is het aanpakken met elkaar. Daarin is het platteland sterk en groot. Dat wilden we laten zien en dat is volgens mij goed gelukt.” De Commissaris toonde zich ook onder de indruk van de manier waarop Opsterland de decentralisatie van het Sociaal Domein en de omgevingsvisie heeft vormgegeven.

Bij Rinsma Fashion kreeg mevrouw Leemhuis een uiteenzetting van de visie van het bedrijf. “Een uniek bedrijf. Natuurlijk moet de balans kloppen, maar je merkt ook de maatschappelijke betrokkenheid met het project in Nepal en de ondersteuning van lokale sportverenigingen.” Hoewel een rondleiding eigenlijk niet in het programma paste, wilde de Commissaris toch graag een glimp van de winkel opvangen. Het mannelijke gevolg mocht wel even in het restaurant van Rinsma blijven zitten. Kaasboerderij De Gelder toonde volgens Leemhuis ook een enorme vitaliteit. “Een schitterend bedrijf dat er spic en span bij ligt. Ik ben onder de indruk van de ontwikkeling en de initiatieven die ik er heb gezien.”

Mevrouw Leemhuis (70) is bezig aan haar laatste weken als waarnemend Commissaris van de Koning in Fryslân. Deze week is Arno Brok al beëdigt als nieuwe Commissaris. Hij begint op 1 maart. Ondanks dat haar werk er bijna opzit heeft het bezoek aan Opsterland volgens Leemhuis zeker waarde. “Ik rapporteer mijn ervaringen van dit bezoek terug aan het college van Gedeputeerde Staten. Daar wordt zeker iets mee gedaan.”