Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound. Foto: Remco Hofman

‘Dizze bus hat fan Boney M. west’

Nieuws

URETERP Vader en zoon Frieswijk uit Ureterp zijn zo handig als maar kan. Heit Klaas knapt al jarenlang klassieke auto’s op en zoon Engbert repareert op jonge leeftijd al fietsen. Maar nu heeft Klaas echt iets unieks onder handen: “Dizze bus is noch fan Boney M. west. Se binne der oeral mei hinne west.”

Klaas Frieswijk (58) was op jonge leeftijd al druk in de weer met schroevendraaiers, steeksleutels, moertjes en boutjes. Fietsen en brommers uitelkaar halen en weer in elkaar zetten was zijn hobby. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon hij een eigen bedrijf, Velo-Cab, dat fietsrekken produceerde. Hij ontwierp ze en zette ze ook zelf in elkaar. Het was het begin van een hausse, want iedere autobezitter die op vakantie wilde met de fiets, wilde toen zo’n fietsendrager hebben.

“Ik sette doetiids in adfertinsje yn ‘e Bijtijds en foardat it krantsje útkaam, hie ik myn foarried al ferkocht. At ik op in braderie stie, dan wie ik om 10 oere moarns alles al kwyt.” De fietsrekken werden zo’n succes dat Klaas ze in de jaren negentig in Tsjechië liet produceren. Uiteindelijk heeft hij er duizenden van verkocht over de hele wereld. Van fietsrekken schakelde Klaas in de loop der jaren over naar oude auto’s, motoren en bussen. Maar geen doorsnee-voertuigen, want die zijn er al genoeg, volgens Klaas. “Ik wol graach wat aparte dingen ha. Dingen dy’t oare minsken net ha.”

Bus met verhaal

Op zijn strooptochten door de wijde omgeving kwam hij terecht in Terwispel bij Smilda Trucks; daar trof hij iets van zijn gading. Tussen de tientallen tweedehandsvrachtwagens zag hij plots een hele speciale, grijze bus staan. Klaas was al enige tijd op zoek naar een grote bus die hij wilde gebruiken voor de promotie van zijn zelf ontwikkelde warmtepompen. “Ik socht in opfallende bus om oandacht te lûken op beurzen en tentoanstellingen. Dizze bus wie krekt wat ik socht.” Algauw kwam hij erachter dat het wel een hele speciale bus was. 

Een bus met een verhaal. Een bijzonder verhaal. De bus bleek namelijk van Boney M. te zijn geweest, een zeer populaire Duitse muziekgroep uit de jaren zeventig. De groep bestond uit drie zangeressen en een dansende man en scoorde in Nederland en vele andere landen enkele grote hits, zoals ‘Ma Baker’ en ‘Rivers of Babylon’. “Se brûkten dizze bus om fan it iene nei it oare optreden te riden. Se binne oeral yn Europa west. Sels oant yn Ruslân ta. Yn 1978 ha se ek noch optreden op ‘e Feanhoop.”

Via allerlei omwegen is de Boney M.-bus ten slotte in Nederland beland. Wie de vorige eigenaren waren, is niet bekend. Volgens Klaas hadden ze plannen om in de bus te gaan wonen, maar dat bleek waarschijnlijk een te grote klus. “Se binne deryn fersûpt.” Inmiddels heeft Klaas de bus gekocht en staat hij in Ureterp waar een grondige opknapbeurt wacht. Klaas weet ondertussen al dat de bus in een uitstekende conditie is. De motor loopt nog altijd als een naaimachine en in feite hoeft er technisch gezien niet veel gedaan te worden. “De motor rint hiel moai. Der komt sels gjin reek út.” 

Alle gemakken

Het is een Amerikaanse Greyhound-bus uit 1974 voorzien van een V8-motor met 256 pk. De buitenkant van de bus is van roestvrijstaal en vergt daarom weinig onderhoud. Van binnen moet er echter nog wel het nodige gebeuren, maar alle aansluitingen voor gas, water en electriciteit zijn er nog. De bus moet toentertijd een vermogen hebben gekost, want hij was van alle gemakken voorzien.

Er waren televisieschermen, airco en telefoon aanwezig. Verder was er een ruime slaapkamer, een keuken, een grote badkamer en een toilet. “Achteryn wie de sliepkeamer en foaryn stienen stuol- len wêr’t se telefyzje sjen koenen en iten siede.” De chauffeur van de bus had ook niks te klagen, want hij zat in een zeer comfortabele, leren stoel. Aan de achterkant zit nog steeds een camera om het verkeer of obstakels in de gaten te houden. Klaas: “Se wienen harren tiid fier foarút. Yn de jierren 70 moat dizze bus tonnen koste ha. Net te beteljen.”

Klaas gaat de komende weken druk aan het werk om de bus helemaal klaar te maken. Straks wordt de Boney M.-bus gebruikt voor de promotie van Klaas’ nieuwe product: KoFri Warmtepompen. Vanaf 1 juli rijdt hij met de bus naar jaarmarkten, tentoonstellingen en braderieën in Nederland, de bus moet op parkeerterreinen aandacht te trekken. “De sanger is al jierren lyn stoarn, mar it soe moai wêze at wy dy trije sangeressen noch fine kinne foar op de beurs yn Hardenberg yn septimber.”


Engbert - Foto: Remco Hofman

Hetzelfde hout

Als Klaas het over enkele jaren rustiger aan gaat doen of helemaal stopt met werken, staat zijn opvolger al klaar. Zoon Engbert (13) is namelijk uit hetzelfde hout gesneden en heeft ook erg veel gevoel voor techniek. Hij is na schooltijd nu al elke dag te vinden in de werkplaats van zijn vader, waar hij driftig sleutelt aan fietsen. “Ik zit nu in de tweede klas van de VHS-school in Drachten en volgend jaar kies ik voor de richting Techniek.” 

Vader en zoon Frieswijk kopen samen partijen fietsen op van handelaren of veilingen uit de buurt. Dat kunnen allerlei fietsen zijn. Kinderfietsen, damesfietsen of elektrische fietsen. “Oan de iene mankearret wat en oan de oare neat. Engbert sjocht se ien foar ien hielendal nei.” In de werkplaats takelt Engbert een fiets omhoog om te controleren of alles nog soepel draait en schakelt. Soms moeten de banden vervangen worden of de remmen en de versnellingen opnieuw afgesteld worden. “Ik kan die fietsen allemaal repareren. Dat heb ik mijzelf aangeleerd. Heit helpt me daar niet bij. Ik moet het zelf uitvinden, zegt hij.” Als een fiets weer gerepareerd is, maakt Engbert er een foto van en zet hij hem op Marktplaats. In de winter is het rustig, maar in de zomer verkoopt hij regelmatig enkele fietsen per week. Klaas: “Sa hat er moai wat ekstra bûsjild.”

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 11 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 15 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 22 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 1 mei, 04:55