Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden) hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie. Gonnie van der Hoeff

Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie

Sport

MILDAM Voor v.v. Mildam staat zondag de uitwedstrijd tegen koploper Smilde ’94 van de vierde klasse A op het programma. De ploeg van trainer Michael de Vries, derde op de ranglijst, kan de Smildenaren niet meer achterhalen. Het doel in de resterende drie duels is daarom in vorm te komen voor de nacompetitie waar Mildam zich zo goed als zeker voor geplaatst heeft.

Smilde ‘94heeft al een periodetitel op zak en Havelte, de nummer twee van 4A , kan de tweede periode bijna niet meer ontgaan. Als één van die beide ploegen aan het eind van het seizoen de kampioensvlag hijst, neemt Mildam de periodetitel over. “En anders plaatsen we ons op basis van de ranglijst voor de nacompetitie,” vertelt trainer Michael de Vries.

In de in juni te spelen promotieduels moet Mildam er staan, stelt de trainer en daar moet nog wel wat voor gebeuren. Mildam presteerde de voorbije periode wisselvallig. Afgelopen weekend werd Makkinga met 4-2 geklopt, maar de zwartwitten bleven tegen hekkensluiter Langezwaag op 1-1 steken en verloren op eigen terrein met 0-1 van laagvlieger Stânfries.

Moeilijk scoren

Dat zijn geen resultaten die bij de ambitie van Mildam, na de degradatie van afgelopen seizoen zo snel mogelijk terugkeren naar de derde klasse, passen. De Vries weet waar het aan schort. Zijn elftal heeft, ondanks dat er al veertig doelpunten zijn gemaakt, slechts eentje minder dan koploper Smilde ’94, te veel kansen nodig om tot scoren te komen.

Bovendien is spits Matthijs Velkers, met acht doelpunten clubtopscorer, al drie weken geblesseerd. “Acht doelpunten is mooi, maar de spits van Smilde (Silvan ten Cate) heeft er al 21 gemaakt. Als je zo’n mannetje erbij hebt lopen scheelt dat nogal. Thuis verloren we met 1-0 van Smilde. Wij kregen genoeg kansen, maar maakten ze niet. Hij (Ten Cate) kreeg er eentje en schoot hem gelijk binnen,” aldus de trainer.

Eigen schuld

Het doel was rechtstreekse promotie, maar dat Mildam is afgehaakt in de titelrace is eigen schuld vindt De Vries. “We moeten ook in de spiegel kijken. Als je ambities hebt mag je tegen de onderste clubs geen punten laten liggen.” Pluspunten zijn er volgens de trainer ook. De uit de jeugd overgekomen Luca Wijngaard, Dyon de Haan en Sven Capel houden zich in hun eerste jaar bij de senioren goed staande en Mildam heeft de minst gepasseerde defensie van 4A.

Mildam wil de komende weken gebruiken om aan de vorm te werken en geblesseerde spelers, naast Velkers haakte ook Hidde Knip af, tijdig fit te krijgen voor de nacompetitie. Zondag, uit tegen Smilde ’94,  is daarvoor de eerste kans, daarna volgen nog wedstrijden tegen VWC (thuis) en uit in en tegen Makkinga.

Counterploeg

In Smilde wacht een lastige klus, verwacht De Vries. De koploper heeft volgens velen niet het best voetballende elftal, maar is levensgevaarlijk vanuit de tegenstoot. “Ik snap wel dat ze countervoetbal spelen, want die Ten Cate is niet alleen supersnel, hij heeft ook maar een halve kans nodig om een doelpunt te maken. Als je die kwaliteit tot je beschikking hebt, moet je er gebruik van maken.”

De Vries en zijn collega-trainer Maarten van der Wal zijn aan hun tweede seizoen bij Mildam bezig. Voor de Vries, die jarenlang met jeugdteams bij Heerenveense Boys werkte, is het zijn eerste ervaring als hoofdtrainer. “Het bevalt heel goed. Mildam is een leuke en warme club. Ons contract is met een jaar verlengd en ik heb er zin in. Er staat een jonge ploeg waar we vertrouwen in hebben en mee vooruit kunnen.””

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 16 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 19 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 19 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 19 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09