Afbeelding
Foto: Renske Woudstra

Spannende jacht in Gorredijk

Nieuws

GORREDIJK Zelfverzekerd staat een groepje opgeschoten jongeren uit Ureterp bij de start van Jachtseizoen Gorredijk. Politie en handhavers hebben bij hen het nakijken, denken de vier. “We rennen ze er gemakkelijk uit. Thuis zijn we nog nooit gepakt.” Uit heel Opsterland deden 143 jongeren woensdagavond mee aan het spannende achtervolgingsspel.

Ook bij de politie zijn ze zelfverzekerd. Een wijkagent uit Drachten-centrum: “We hebben dit spel in Drachten ook een keer gedaan en ze bijna allemaal gepakt.” Op het parkeerterrein bij De Skâns verzamelen zich steeds meer jongeren van 12 tot 18 jaar, agenten en handhavers. Het is de leeftijdsgroep waarmee ze als politie graag verbinding willen maken, zegt de wijkagent. “Dit spel is voor ons een hele mooie gelegenheid om met hen in contact te komen.”


Ondertussen mogen de jongeren in kleine groepjes naar binnen waar ze als ‘boeven’ geportretteerd worden. Dat is gewoon voor de aardigheid, verzekert een jongerenwerker van Code Hans. Ze krijgen een keycord met stempelkaart, een geel hesje, flesje water en een rol snoep. En dan buiten opstellellen in het startvak. Doel: zonder gepakt te worden drie stempels op de kaart verzamelen.

De spanning stijgt, het startvak stoomt vol. Nauwelijks hebben de deelnemers oor voor het korte toespraakje van burgemeester Andries Bouwman die het startschot zo zal geven. En dan: los! Tien minuten zijn ze nog veilig en dan begint de jacht. Al snel arriveert Janco als eerste bij het zwembad, een van de drie stempelposten. “Se hienen my hast te pakken”, hijgt hij.


Janco als eerste bij het zwembad.

Een groepje jongens sprint de hoek om. “Ja jonges, de stempelpost.” En nu? “We moeten naar onze school.” Maar hoe dan, het geloei van een politiesirene klinkt, er fietsen handhavers langs. “Er zijn al een paar gepakt”, roept er eentje. “We moeten die bosjes in.” Ze hollen richting het rugbyveld om zo een weg te zoeken naar de volgende stempelpost bij School Loevestein.

Dat blijkt niet gemakkelijk. De school ligt vol in het zicht, zie daar maar eens te komen zonder gezien te worden. Het wandelbosje biedt dekking, in de verte sluipen twee gele hesjes langs de bosrand. “Boa’s, boa’s!”, klinkt een waarschuwing. Twee handhavers op de fiets fietsen het bospad op. Een grote groep jongeren weet hen te ontlopen, ze draven langs de andere kant weg. “Mem, is dêr plysje?” Een van de jongens belt mem die handig op het fietspad op de uitkijk staat. “Nee, drave jonges!”, luidt het antwoord.


Voor de jeugd is het een spannend spel om het gezag te ontlopen. “Leuk toch. It moat fral spannend foar harren wêze. En it makket my net út of ik ien tik of net”, zegt wijkagent van Gorredijk Homme Hoekstra. Met negen collega’s, waaronder vier studenten, doet hij mee aan het spel waaraan ook zo’n acht handhavers uit verschillende regio’s meedoen. “We wolle yn de jeugd ynfestearje sadat se ús kenne en ús witte te finen.”

Tussen 19.00 en 20.15 uur werd er in een omkaderd gebied gejaagd. Deelnemers die ‘gepakt’ (getikt) werden, moesten hun stempelkaart en gele hesje inleveren en waren dus ‘af’. Milan Stoelwinder kwam tien voor acht als eerste terug bij De Skâns, tweede werd Willem Huiskamp. Alle deelnemers kregen een goediebag en flyers met contactgegevens van wijkagenten en jongerenwerk. Het evenement werd afgesloten met een gezellige afterparty in jongerencentrum Xtra.

Het spel Jachtseizoen werd georganiseerd door het jongerenwerk van Code Hans, gemeente Opsterland en politie.


Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 10 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 15 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 26 apr, 16:00