Het jubilerende echtpaar Anneke en Harry Hofstee.
Het jubilerende echtpaar Anneke en Harry Hofstee. Foto: Renske Woudstra

De vonk van Trimunt

Nieuws

FRIESCHEPALEN Begin jaren zestig. Zij was er met vriendinnen, hij met zijn maten. In het zonnetje genoten ze van de motorraces in buurtschap Trimunt. Twee jaar later trouwden Harry Hofstee (82) en Anneke Tel (77); 16 april vierden ze het zestigjarig jubileum.

Ze trouwden op jonge leeftijd. Twee weken na de heuglijke dag vertrokken ze naar Texel; daar werden ook hun drie kinderen geboren. “Ik koe dêr in bêste baan krije”, vertelt Harry. Hij kwam net uit dienst, een diensttijd van maar liefst 21 maanden. “Yn dy tiid waard de Berlijnse Muur boud. Dêrom krigen wy as tsjinstplichtigen der ferplicht trije moanne tsjinsttiid by.” 

Tien jaar werkte Harry op het akkerbouwbedrijf van de tante van Anneke op Texel. “It foldie bêst. Mar doe krige Anneke har mem lêst fan har hart; heit en mem woenen fan de pleats ôf. We bin doe nei Fryskepeallen gien om de buorkerij oan de Haarsterweg oer te nimmen.” Ze betrokken de Branahoeve, naar verluidt vroeger een Joodse boerderij waar zionistische jongeren opgeleid werden voor agrarische nederzettingen in Israël. Harry werd dus veehouder en molk rond de tachtig koeien. Later bouwden ze een burgerwoning naast de hoeve, de zoon nam het boerenbedrijf over. “Hy is letter op blommen en asperzjes oergien.” 

Harry en Anneke werkten jarenlang met hun zoon mee in de pioenrozen en asperges. Tien jaar geleden verhuisden ze naar de Lytse Leane waar ze nu nog wonen, een plek waar Harry zijn groentetuin en kas nog steeds erg mist. “We koenen altyd út de tún ite, koest net betinke wat we net yn de tún hienen. Dat mis ik ôfgryslik.” 

Anneke werd geboren in Frieschepalen, Harry in Marum. In hun jeugd was er niet veel te doen, dus was de motorcross op Trimunt een leuk uitje. Harry viel voor Anneke, waarom? “Omdat it in moaie frou wie. It bewiis is wol dat ik it al sechtich jier mei har folhâld.” Ook Anneke zag Harry wel zitten. “Hy frege oft ik dy jûns ek nei de priisútrikking by de Krúswei yn Marum kaam. Ik sei: ‘nee, want heit moat jûn toanielspylje.’ En doe tocht ik: dit sil fuort wol oer wêze.” Tot haar verrassing was het niet het einde van hun eerste contact. Die avond verscheen Harry bij de toneelvoorstelling in de feesttent van Frieschepalen. “Ferhip, dêr stie hy samar.” 

Anneke tennist en klaverjast, puzzelt en leest graag. De hobby van Harry was de kas en groentetuin, klaverjassen en zijn zoon helpen. En voetballen, vroeger zelf en later jarenlang als grensrechter bij het damesteam. “We wienen altyd op it fuotbalfjild”, vertelt Anneke. Tot twee jaar geleden gingen ze veel naar Texel waar hun caravan op een privéplekje bij vrienden stond. 

Met hun gezin vierden ze dinsdag het huwelijksjubileum in kleine kring. Zestig jaar een paar is toch een hele prestatie, vindt Harry. “Dat ha we knap dien, sûnder trammelant. Ast dan tsjintwurdich sjochst: ûnfoarstelber hoefolle minsken by elkoar weigean.” Hoe ze dat doen samen? “Mekoar frij litte”, zegt Anneke. Geven en nemen, vult Harry aan. Anneke: “We ha trije bern, sân lytsbern en trije achterlytsbern. We ha echt in moai libben hân.”

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 18 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54